Pildid ja video: Kas tõesti ainult tuhatoosihoidja? Millist rolli mängis Vietnamis Kim Jong-uni õde?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump kohtusid 27. – 28. veebruaril Vietnamis Hanois, et arutada Põhja-Korea tuumadesarmeerimise küsimusi, kuid see kohtumine lõppes ennetähtaegselt ja tulemuseta.Trump ei jäänud rahule, et Kim oli nõus sulgema vaid ühe tuumarajatise, Yongbyoni tuumajaama, kus on võimalik toota sõjaotstarbelist plutooniumi.

Kim Jong-uni üheks taustajõuks nii kodumaal kui välisvisiitidel on ta õde Kim Yo-jong, kes Lõuna-Korea ja Jaapani meedia andmetel on hall kardinal, kelle käes on tegelik võim, teatavad AP ja CNN.

Kim Yo-jong 27. veebruaril Vietnamis Dong Dangis
Kim Yo-jong 27. veebruaril Vietnamis Dong Dangis Foto: Minoru Iwasaki / AP/Scanpix

Kui Singapuri kohtumisel 2018 nähti Kim Yo-jongi täitmas nõuniku ja sekretäri ülesandeid, siis nüüd Hanois oli ta ka teenijanna rollis, kuna hoidis oma venna sigaretipakki ja kristalltuhatoosi.

Hanois tehtud fotodel jätab Kim Yo-jong diplomaadi mulje. Ta ongi seda, kuid mitte avalikult, vaid mõjuvõimsa taustajõuna, kes väidetavalt suunab ja kontrollib oma venda väga palju.

Teada on, et Kim Jong-un on kirglik suitsetaja ja teda on nähtud avalikkuses sageli suitsetamas. Põhja-Korea meedia on näidanud fotosid ja videoid, millel Kim süütab sigareti kui ta on külaskäigul mõnel sõjalisel objektil või jälgib ballistiliste rakettide testkatseid.

Põhja-Korea juht Kim Jong-un Hiinas Nanningis tehtud vahepeatuse ajal suitsetamas
Põhja-Korea juht Kim Jong-un Hiinas Nanningis tehtud vahepeatuse ajal suitsetamas Foto: / AP/Scanpix

USA meedia teatel kontrollib Kim Yo-jong kõike, mis puudutab ta riigijuhist venna avalikku elu. Alates riietusest kuni kõnedeni.

Kim Yo-jong on Põhja-Korea endise liidri Kim Jong-ili ja ta naise Ko Yong-hui noorim laps ja ainus tütar. Lõuna-Korea andmetel sündis Kim Yo-jong 26. septembril 1989. Tal on kaks venda, Kim Jong-un ja Kim Jong-chul.  

Kim Yo-jong Vietnamis Hanois Metropole hotellis
Kim Yo-jong Vietnamis Hanois Metropole hotellis Foto: Leah Millis / REUTERS/Scanpix

Ta oli esimene Kimide dünastia liige, kes külastas 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiamängude ajal Lõuna-Koread.

Kim Yo-jong sai koos oma kahe vennaga hariduse Šveitsi kallites erakoolides, ta räägib lisaks  oma emakeelele, korea keelele ka prantsuse, saksa ja inglise keelt.

Ta jõudis avalikkuse ette esmakordselt 2011 kui suri ta isa, Põhja-Korea liider Kim Jong-il ja ta osales tema matusel.

Kim Yo-jong töötab Põhja-Korea tööliste partei keskkomitee meedia- ja informatsiooniosakonna juhina, hoolitsedes oma venna avaliku imidži eest.

Ta abiellus 2015. aasta jaanuaris Põhja-Korea mõjuvõimsa poliitiku Choe Ryong-hae noorema poja Choe Songiga. Neil on üks laps.

USA võimud panid ta 2017.aastal ta musta nimekirja, kuna tegemist on Põhja-Korea ühe mõjuvõimsama naisega, kes on osaliselt süüdi ta riigis toime pandavates inimõiguste rikkumistes.

Kim Yo-jong Vietnamis Hanois
Kim Yo-jong Vietnamis Hanois Foto: Leah Millis / REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles