USA: Krimm peab Ukraina kontrolli alla naasma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupantide kontrollpost Krimmis 2014. aasta märtsis.
Okupantide kontrollpost Krimmis 2014. aasta märtsis. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo tuletas enne Krimmi Venemaa poolt annekteerimise viiendat aastapäeva maailmale meelde, et Ühendriigid ei pea seda seaduslikuks.

«USA meenutab oma kindlat seisukohta: Krimm on Ukraina osa ja peab naasma selle kontrolli alla,» seisis Ühendriikide välisministri avalduses.

Pompeo märkis, et USA on endiselt mures Vene okupatsioonivõimu tugevneva tagakiusamistegevuse pärast Krimmis. Washington kinnitas, et Venemaa võttis piisava aluseta kinni ja mõistis õigusvastaselt vangi isikuid, kes avaldasid okupatsiooni vastu rahumeelselt meelt.

Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: Liu Jie / ZUMAPRESS.com / Scanpix

«USA kutsub Venemaad üles vabastama kõiki ukrainlasi, sh krimmitatarlasi, kes võeti kinni kättemaksuks rahumeelse isemõtlemise eest,» kirjutas Pompeo. Ühendriigid kinnitasid taas oma toetust Ukraina iseseisvusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning lubasid säilitada sanktsioonid Venemaale.

«USA säilitab vastavad sanktsioonid Venemaale, kuni Vene valitsus ei tagasta kontrolli Krimmi üle Ukrainale ja ei hakka Minski lepetest kinni pidama,» seisis avalduses.

Venemaa okupeeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare 2014. aasta veebruari lõpus ja märtsi alguses ning annekteeris selle märtsi keskpaigas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles