Põhja-Korea hukkab vange leegiheitjate ja õhutõrjekahuritega (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: AP / Scanpix

Ajal, mil USA president Donald Trump kohtus Hanois Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uniga, juhtisid inimõigusorganisatsioonid tähelepanu kinnise riigi probleemidele inimõigustega.

Human Rights Watchi teatel hoiab Põhja-Korea riigivaenlastena vangilaagrites sunnitööl umbes 100 000 inimest. Laagrites toimub seksuaalne kuritarvitamine ning valvurid vägistavad naisvange süstemaatiliselt.

Kim Jong-uni režiimi ajal on tapetud vähemalt 421 ametnikku, teatas valitsusväline organisatsioon Põhja-Korea Strateegiakeskus, mida juhivad riigist põgenenud inimesed.

Raadio Vaba Aasia poolt tsiteeritud raportis öeldakse, et kasutusel on vähemalt üheksa erinevat hukkamismeetodit. Vangide poomise ja loomadele söötmise kõrval on neid hukatud näiteks ka õhutõrjekahurite ja leegiheitjatega.

Õhutõrjekahur. Pildil ei ole Põhja-Korea kahur. 
Õhutõrjekahur. Pildil ei ole Põhja-Korea kahur. Foto: SUHAIB SALEM / REUTERS / Scanpix

Põhja-Korea Strateegiakeskust juhtiv põgenik Kang Chol-hwan ütles CNNile, et teatud ametnikud hukatakse teistest jõhkramalt. Kaks Kimi ebasoosingusse langenud onu Jang Song Thaekiga seotud ametnikku tapeti Kangi sõnul õhutõrjekahuritest nende pihta tulistades.

Kangi sõnul pidi Kimi onu pealt vaatama, kuidas hukkamiseks kasutati kaheksat õhutõrjekahurit. Tunnistajate sõnul olla Jang hukkamise ajal minestanud, sest ametnike veri pritsis tema peale.

Põhja-Korea kunagine asejulgeolekuminister O Sang Hon tapeti leegiheitjaga. «Kim Jong-un vihkas teda, seetõttu andis ta isiklikult käsu mehe hukkamiseks leegiheitjaga,» selgitas Kang. Hiljem oli surnukehast tankiga üle sõidetud.

Leegiheitja kasutamine Teises maailmasõjas.
Leegiheitja kasutamine Teises maailmasõjas. Foto: akg-images / Scanpix

2015. aastal kirjutas Reuters, kuidas Põhja-Korea relvajõudude juhataja Hyon Yong Chol hukati sadade pealtvaatajate silme all õhutõrjekahuritega. Lõuna-Korea luure teatel süüdistati teda riigireetmises. Ta olevat Kimi käsku eiranud ja ka sõjaväeparaadi ajal magama jäänud. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles