USA Esindajatekoda tahab välja selgitada Putini vara suuruse (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolski / AP / Scanpix

USA Esindajatekojas lugemisele võetud eelnõuga tahetakse heita valgust Venemaa presidendi Vladimir Putini isiklikule varale, mille suurus on seni saladuseks jäänud.

Eile Esindajatekojas demokraat Val Demingsi ja vabariiklase Elise Stefaniki koostöös esitatud eelnõu kohustaks USA luureteenistusi esitama Kongressile detailse ülevaate Putini isiklikust varast ja tema kontrollitavatest varadest.

Esindajatekoja luurekomisjoni liikmete sõnul on Vladimir Putini läbipaistvuse seaduse (Vladimir Putin Transparency Act) nime kandev eelnõu vastus Venemaa jätkuvatele katsetele Ameerika demokraatia õõnestamiseks.

«Parim moodus Putini ja tema kaastööliste võimu piiramiseks on jälitada ebaseaduslikke ja salajasi rahavoogusid, mis nende tegevust toetavad,» lausus Demings avalduses. «On aeg asuda vastulöögile ja kaitsta meie demokraatiat.»

«Putin ja tema poliitilised liitlased kavatsevad ebaeetiliste mooduste kaudu võimu kindlustades nõrgestada demokraatlikke riike üle maailma,» sõnas Stefanik. «Mul on au olla kaastööliseks selle eelnõu juures, mille eesmärk on tuua päevavalgele Putini ja tema liitlaste tegelik olemus pahatahtlike poliitiliste teguritena, mis demokraatiaid õõnestavad.»

Kuigi endine KGB-lane märkis 2017. aastal oma sissetulekuks 300 000 dollarit, millele lisaks omab ta kahte korterit ja Rolls Royce`i sedaani, on see analüütikute sõnul vaid murdosa Putini tegelikust varandusest.

Ökonomist ja häälekas Putini vastane Bill Browder on hinnanud Vene presidendi vara suuruseks kuni 200 miljardit dollarit, mis teeks temast maailma rikkaima inimese.

Teine Putini kriitik ja poliitanalüütik Stanislav Belkovski hindas Putini vara koguväärtuseks umbes 70 miljardit dollarit.

Venemaa salajast rahastust uurinud USA rahandusministeeriumi endine ametnik märkis ABC Newsile, et on skeptiline kõikide Putini vara puudutavate spekulatsioonide osas, sest Venemaa finantssüsteem on äärmiselt läbipaistmatu ning Putin ei hoia niikuinii kõiki oma varasid oma nimel.

Teise endise rahandusministeeriumi ametniku sõnul võib Putini isiklik vara olla vähem oluline kui need finantsid, mille üle tal on Venemaal kaudne kontroll.

«Üldiselt usutakse, et Putini võim tuleneb osaliselt tema võimest kontrollida oligarhe ja teda ümbritsevaid Venemaa valitsusametnikke,» sõnas endine USA rahandusministeeriumi vanemametnik anonüümsuse tingimusel. See kontroll tuleneb endise ametniku sõnul sellest, et paljud tähelepanuväärsed varad on Putiniga otseselt seotud.

Endise USA välisministeeriumi ametniku Brett Brueni sõnul on Putini varade avalikustamine tark mõte, hoolimata selle protsessi tehnilisest keerukusest.

«Me peame tõmbama loori eest ja paljastama, kui palju ta teenib,» lausus Bruen. «See on kriitilise tähtsusega mõistmaks, mis ja kes motiveerib Venemaa tegevust. See teeb Venemaa kodanikele selgeks valitseva korruptsiooni, samal ajal, kui nemad üha enam kannatavad.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles