Süürlaste varjupaigavõimalused Taanis tõmbuvad kokku (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna alustas koduteed 1300 Beirutis sõja eest varjunud süürlast. Neil aidatakse naasta Liibanoni ja Süüria valitsuse koostöös.
Täna alustas koduteed 1300 Beirutis sõja eest varjunud süürlast. Neil aidatakse naasta Liibanoni ja Süüria valitsuse koostöös. Foto: NABIL MOUNZER / EPA / Scanpix

Esimest korda alates 2013. aastast ei loe Taani immigratsiooniteenistus olukorda Süürias nii tõsiseks, et sealt tulnud kvalifitseeruksid automaatselt vähemalt ajutisele pagulasstaatusele.

Konkreetsemalt puudutab täna avalikustatud muudatus Damascuse piirkonnast pärit inimesi. Otsus langetati kohapealseid olusid arvestades.

Immigratsiooniteenistuse hinnangul on inimeste elu valitsuse kontrolli all olevates piirkondades, eriti just Damascuse piirkonnas, läinud paremaks. Sestap ei saa sealt tulnud asüülipalujad ka enam automaatselt ajutist kaitset.

Samamoodi on oma vaadet Süürias toimuvale korrigeerinud ka pagulaste apellatsiooninõukogu. Organisatsiooni asedirektori Anders Dorphi sõnul langetati otsus mitmekuise vaagimise ja Süürias oludega tutvumise järel.

Selline üsna konfliktivaene nägi Damascus välja tänavusel valentinipäeval.
Selline üsna konfliktivaene nägi Damascus välja tänavusel valentinipäeval. Foto: CHINE NOUVELLE / SIPA / Scanpix

Mõlema Taani ametkonna hinnangul on lahingutegevus ja tsiviilkaotused Süürias tänaseks geograafiliselt piiratud. Seetõttu näiteks Damascuse inimeste tagasi kodumaale saatmist enam automaatselt ohtlikuks ei peeta.

Muudatus võib puudutada ka süürlasi, kes on praeguseks juba Taanis varjupaika saanud. Nimelt antakse ajutist kaitset korraga üheks aastaks, kui see läbi saab, võiks nüüd Damascuse inimeste pagulasstaatust mitte pikendada.

Dorphi sõnul on 2015. aastast antud paljalt põhjusel, et kodupiirkonda naasmine oleks ohtlik, varjupaika 4700 inimesele.

Dorph lisas, et uus seisukoht võib mõne aja pärast laieneda ka teistele Süüria osadele. Praegune positsioon põhineb lihtsalt sellel, et korralikult on infot Damascuse ümbruse kohta.

Olukorra rahunemine kodumaal mõjutab sõja eest pakku läinud süürlasi mitmel pool mujalgi. Näiteks suurimat süüria pagulaste kogukonda võõrustanud Liibanoni ja Süüria valitsuse koostöös said täna koduteed alustada 1300 inimest, kes olid konflikti ajal Beirutis.

Liibanoni sõjaväelased aitasid Põhja-Beirutis Bourj Hammoudi piirkonnast koduteele asunud süürlasi täna bussile.
Liibanoni sõjaväelased aitasid Põhja-Beirutis Bourj Hammoudi piirkonnast koduteele asunud süürlasi täna bussile. Foto: NABIL MOUNZER / EPA / Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles