Dopinguskandaal Seefeldis mõjutab peale suusatamise ka teisi spordialasid (2)

Toimetas Kris Ilves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria kriminaaluurija Dieter Csefan kolmapäevasel pressikonverentsil.
Austria kriminaaluurija Dieter Csefan kolmapäevasel pressikonverentsil. Foto: Tairo Lutter

Austria kriminaaluurija Dieter Csefan rääkis kohalikule ajalehele Kurier, et kolmapäeval Seefeldis lahvatanud dopinguskandaal mõjutab peale suusatamise ka teisi spordialasid.

Austria ja Saksamaa võimud pidasid kolmapäeval kinni koordineeritud ettevõtmise käigus, mis kandis nime «Operatsioon Aadrilaskmine» («Operation Aderlass») üheksa inimest samal ajal, kui Seefeldis toimuvad põhja suusaalade maailmameistrivõistlused. Läbi otsiti 16 maja, nende seas eestlaste kodud. 

Dopinguskandaaliga seoses peeti kinni viis suusatajat: kaks austerlast (Dominik Baldauf ja Max Hauke), kaks eestlast (Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu) ning üks kasahh (Aleksei Poltoranin). Lisaks on vahistatuid ka Saksamaal. Skandaali keskmes on tuntud Saksamaa dopinguarst Mark Schmidt, keda nimetatakse kogu dopinguvõrgustiku ninameheks ja kes kukutas möödunud kümnendil ka Gerolsteineri jalgrattameeskonna.

«Meile sai pikaajalise uurimise käigus selgeks, et üleilmselt tegutsev kriminaalne võrgustik tegutses juba aastaid. Vähemalt viis aastat. Leidsime Saksamaal Erfurdis illegaalse dopingulabori, kus tehti vereülekandeid. Konkreetse juhtumi uurimine algas tänavu jaanuaris. Üsna tõenäoliselt puudutab ka see veel sportlasi, aga enama kohta ei saa me praeguses uurimise faasis selgitusi jagada,» lausus Csefan kolmapäeval korraldatud pressikonverentsil.

Saksamaa politsei leidis Erfurdis kuritegeliku ühenduse peakorteris toimunud haarangus tosin verekotti, kus on eeldatavalt erinevate sportlaste veri. Ajalehe Kurier loos kirjutatakse, et ulatusliku dopinguskandaaliga on seotud koguni 50-60 profisportlast, sealhulgas ujujad, jalgratturid, jalgpallurid, käsipallurid ja kergejõustiklased. Kui paljud neist on manustanud dopingut, on hetkel veel ebaselge.

Kas lähiajal on oodata veel dopingureide? Mitte Seefeldis. Aga järgmised tegevused võivad aset leida 7. märtsil Rootsis Östersundis algavatel laskesuusatamise maailmameistrivõistlustel, vahendab Kurier.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles