Piimasegu, kuldmündid ja relvad: mida leiab ISISe naiste käekotist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe viimasest kantsist Baghouzist evakueeritutud naised ja lapsed ootavad Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) kontrollpunktis. SDJi võitlejate sõnul on kõik relvad peidetud naiste riietesse ja kottidesse, meeste käest ei leia nad midagi.
ISISe viimasest kantsist Baghouzist evakueeritutud naised ja lapsed ootavad Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) kontrollpunktis. SDJi võitlejate sõnul on kõik relvad peidetud naiste riietesse ja kottidesse, meeste käest ei leia nad midagi. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Kui Süüria võitlejad otsivad läbi ISISe džihadistide viimasest kantsist põgenevate naiste nappi pagasit, ei leia nad eest keskmise käekoti sisu: islamivõitlejate kaasade kotid on pungil relvi, sülearvuteid, kuldmünte ja laste piimasegu

USA toetatud Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) kontrollpunkti 20 kilomeetri kaugusel viimasest ISISe käes olevast külast Baghouzist Iraagi piiri ääres saabub iga päev hulgaliselt põgenevaid naisi.

Olles pealaest jalatallani kaetud, varjavad nende riided ja kotid relvi, kohati on püsse leitud ka laste napi varanduse hulgast, rääkis 18-aastane SDJi võitleja Nawal Kobani.

«Mehed ei kanna midagi kaasas, neid asju leiame ainult naiste juurest,» selgitas SDJi kontrollpunkti valvav nooruke blond ja rohesilmne võitleja AFP-le.

Alates mullu detsembri algusest on Baghouzist vähehaaval lahkunud umbes 50 000 inimest, neist enamik naised ja lapsed.

Selle nädala hakul evakueeris SDJ 46 veokitäit inimesi džihadistide viimasest tugipunktist, eelmisel nädalal tõid nad sealt ära 5000 meest, naist ja last.

SDJi kinnitusel püüavad nad Baghouzist tuua ära kõik tsiviilisikud, enne kui asuvad viimasele pealetungile, et ISISe kants lõplikult vallutada. Terrorirühmituse võitlejad kontrollivad seal veel ainult vähem kui poole ruutkilomeetri suurust ala.

Mitte mingeid pilte või mälestusesemeid

Viimane grupp evakueeritavaid saabus SDJi kontrollpunkti esmaspäeva päikeseloojangul.

Suurt kotti tariv väike laps kondas rahva seas, otsides oma ema, Wardah’t. Põnni seljataga hoolitses üks naine oma lapse eest, teine ema pakkus vastsündinule lutipudelist piima, kolmas istus täielikus vaikuses paigal, justkui oleks ta šokis.

ISISe viimasest kantsist Baghouzist evakueeritutud naised ja lapsed ootavad Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) kontrollpunktis.
ISISe viimasest kantsist Baghouzist evakueeritutud naised ja lapsed ootavad Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) kontrollpunktis. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

35-aastane süürlanna Abeer Mohammad, kes algselt on pärit Aleppost, avas oma tillukese koti ja tõmbas välja räpase plastikkarbi, kus sees paar näpuotsatäit piimapulbrit.

«Ma ei võtnud midagi kaasa peale mõne riideeseme ja natukese piima oma väiksekesele,» lausus ta, kolm last naise kõrval istumas.

Teine süürlanna teatas kurvalt: «Ei mingeid pilte ega mälestusi ega midagi muud. Me ei võtnud kaasa midagi peale riiete.»

Nad on alla andnud

Alates mullu detsembri algusest on Baghouzist vähehaaval lahkunud umbes 50 000 inimest, neist enamik naised ja lapsed, kui uskuda Ühendkuningriigis tegutsevat Süüria Inimõiguste Vaatluskeskust.

Esimesed ISISe kantsist lahkujad saabusid suurte kohvrite ja tekikuhilatega. Osadel naistel olid randmed täis kuldseid käevõrusid.

Viimastel põgenejatel pole enam aga kaasas midagi peale tillukeste seljakottide.

45-aastane Aleppost pärir süürlanna Umm Mohammad istub karkude kõrval. Ta sai vigastada kuus kuud tagasi, kui mürsk tabas tema kodu Al-Shaafas, ühes viimases ISISe käes olnud külas, mille SDJ vallutas.

«Täna me kandsime neid riideid, mida suutsime kokku krahmata ja võtsime need siia kaasa,» jutustas ta.

Läheduses istuvad mehed ei räägi.

Erinevalt naistest, kes mõnda SDJi võitlejat märgates pommitavad teda kohe küsimusterahega või nõuavad vett ja toitu, seisavad mehed vaikselt järjekorras või istuvad maas. Nad ei räägi isegi omavahel ega esita ühtegi küsimust.

«Meestel on võimatu midagi küsida,» selgitas 29-aastane SDJi võitleja Mazloum. «Nad on juba alla andnud.»

ISISe viimasest kantsist Baghouzist evakueeritutud arvatavad džihadistid ootavad Süüria Demokraatlike Jõudude kontrollpunktis.
ISISe viimasest kantsist Baghouzist evakueeritutud arvatavad džihadistid ootavad Süüria Demokraatlike Jõudude kontrollpunktis. Foto: BULENT KILIC / AFP / Scanpix

53-aastane iraaklanna Khawlah Hama kõnnib mööda seltskonnast maas istuvatest naistest. Ta vaatab ringi, otsides oma 14-aastast poega, keda ta loodab leida meeste seast.

«Ta hakkab kergesti kartma, ta on kõigest 14,» lausus ta.

Küsimusele, mis ta jättis maha Baghouzi, vastab naine: «Paljud on veel seal sees. Seal on palju võitlejaid ja kõik nad on valmis lahkuma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles