ID-kaardi PIN-koodide asendamiseks tuleb pöörduda PPA teenindusse

Marek Kuul
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart, isikutunnistus.
ID-kaart, isikutunnistus. Foto: Erik Prozes / Postimees

Reedest saab ID-kaardi koodid unustanud või kaotanud inimene uued PIN-koodid politsei teenindustest, pangakontorites enam PIN-ümbrikke ei väljastata.

«ID-kaart kehtib isikut tõendava dokumendina ka ilma PIN-koodideta, kuid digimaailmas seda kasutada ei saa. Soovitame inimestel hoida PIN-ümbrikku hoolikalt ja kindlas kohas kaardist eraldi, et vajadusel oleks see alles. Samuti on võimalik kaardi saamisel koodid ära muuta ning kasutada enda jaoks lihtsamini meelde jäävat, kuid turvalist numbrikombinatsiooni,» ütles PPA identiteedi ja staatuste büroo peaekspert Eliisa Sau.

Kui PIN-kood on kolm korda valesti sisestatud, saab lukustunud PIN-koodi avada DigiDoci tarkvaras PUK-koodiga, mis on samas koodiümbrikus. Kui koodiümbrik on kadunud või PIN-koodid ununevad, tuleb digitaalse isikutuvastuse ja digiallkirjastamise võimaluse taastamiseks pöörduda PPA teenindusse.

«Varasemalt oli võimalik saada uus PIN-ümbrik ka pangakontoritest, kuid seoses ID-kaardi tootja vahetumisega detsembris lõppes ka senine kaardi järelteenindus pankades. Arvestades tulude deklareerimise perioodi, e-valimisi ja panga paroolikaartide sulgemist pikendasime järelteenindust aasta alguses kahe kuu võrra, et panka tulnud inimesele saaks vajadusel koha peal digituvastuse võimaluse anda,» selgitas Sau.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles