Põhja-Korea tõrjub Trumpi väiteid: me ei nõudnud kõigi sanktsioonide tühistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong-Ho (paremal) ööl vastu tänast peetud pressikonverentsil, tema kõrval asevälisminister Choe Son-Hui.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong-Ho (paremal) ööl vastu tänast peetud pressikonverentsil, tema kõrval asevälisminister Choe Son-Hui. Foto: BUI LAM KHANH / EPA / SCANPIX

Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho väitis, et riik oli USA-lt Hanoi tippkohtumisel palunud vaid osalist sanktsioonide leevendamist, mitte nendest täielikult loobumist, nagu ütles Ühendriikide president Donald Trump eile, kui kohtumine Põhja-Korea juhi Kim Jong-uniga lõppes ennetähtaegselt.

Samuti lausus Ri, et Põhja-Korea ei muuda oma positsiooni selle osas, milliseid tuumarajatisi nad on valmis sulgema, isegi kui USA peaks soovima pidada veel kõnelusi.

Pärast kõneluste katkemist eile, väitis Trump, et Kim oli lubanud lammutada Yongbyoni tuumakompleksi vastutasuks kõigi sanktsioonide lõpetamise eest.

Ri kinnitas aga läinud ööl, et tema kodumaa oli teinud realistlikke ettepanekuid, sealhulgas olnud valmis peatama tegevust Yongbyonis. Protsessi oleks tema sõnul lubatud jälgima ka USA vaatlejad.

«See ettepanek oli suurim denukleariseerimise meede, mida me suutnuks praegusel hetkel pakkuda, võttes arvesse hetke usaldusolukorda Põhja-Korea ja Ameerika Ühendriikide vahel,» selgitas välisminister.

Ta lausus, et vastutasuks palusid nad vaid nendest sanktsioonidest loobumist, mis takistavad tsiviilmajanduse arendamist ning piiravad tavaliste Põhja-Korea inimeste toimetulekut.

Lisaks rõhutas Ri, et Pyongyang oli lubanud püsivalt peatada tuuma- ja kaugmaarakettide katsetused.

Põhja-Korea välisministri sõnul on raske näha, et küsimuste lahendamiseks tekiks uuesti sedavõrd hea võimalus, kui seda oli Hanoi tippkohtumine.

«Meie põhimõtteline seisukoht jääb muutumatuks ja meie ettepanekud ei muutu kunagi, isegi kui Ameerika Ühendriigid soovivad rääkida tulevikus taas läbi,» võttis Ri ebaõnnestunud Hanoi kohtumise kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles