Jõhvi kirikukellade järgi saab hakata aega määrama

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi kirik.
Jõhvi kirik. Foto: Muinsuskaitseamet

Ida-Virumaa Jõhvi Mihkli kirikusse paigaldatakse kirikukellade löömise automaatsüsteemi, mis vabastab kellalööjad füüsilisest köite sikutamisest. Tulevikus saab aga kiriku kellalöökide järgi kuulmise järgi aega määrata.

«Uue süsteemi esmane eelis on see, et meie kellalööjad ei pea tulevikus pikki köisi sikutama, sest keskajal valminud tornitrepp pole sobiv pidevalt üles torni ronimiseks ja seetõttu olid kellanöörid alla toodud. See oli ränk töö isegi mehele, aga kellalööja on juba pikemat aega õrnema soo esindaja,» rääkis Põhjarannikule Jõhvi koguduse õpetaja Peeter Kaldur.


Kui automaatsüsteem paika saab, hakkab kirikukell lööma igal täistunnil ning keskpäeval tuleb kaheminutine kellalöömine. «Öörahu huvides hakkab kirikukell märku andma täistundidest kella seitsmest hommikul kuni südaööni. See ei tohiks kellegi und häirida,» arvas Kaldur.

Lisaks on kavas kiriku torni kevadel panna uus kell Miikael ja kui see üles saab, hakatakse lööma ka veerandtunde. Samuti kuulutab viie minuti pikkune kellalöömine laupäeva õhtul kell kuus töönädala lõppu, nagu see vanasti kombeks oli.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles