Hispaania annab leppeta Brexiti korral 400 000 britile elamisloa (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanias elavad Briti kodanikud Michael ja Rosalind Smith Ohriuela rannal.
Hispaanias elavad Briti kodanikud Michael ja Rosalind Smith Ohriuela rannal. Foto: JOSE JORDAN / AFP / Scanpix

Hispaania valitsus plaanib tulla vastu riigis elavatele brittidele ning Ühendkuningriigi leppeta Euroopa Liidust lahkumise korral pakkuda elamisluba umbes 400 000 inimesele.

Määruse kohaselt laieneks kõik soodustused ka Gibraltarile, kuid dokumendis on kirjas, et Hispaania jätab endale vetoõiguse kõigi õiguste osas, mis puudtavad Briti ülemereterritooriume tulevases lepingus Londoni ja Brüsseli vahel.

Briti kodanikud peavad määruse kohaselt Hispaania elamisloa saamiseks taotlema välismaalase isikutunnistust enne 2021. aasta jaanuarit, et tõestada oma staatust. Nende puhul, kes juba on Hispaania alalised elanikud, toimub protsess sisuliselt automaatselt. Teised peavad natuke enam vaeva nägema.

Valitsuse hinnangul saaks sel viisil uue isikutunnistuse umbes 400 000 inimest lisaks 300 000 britile, kes on Hispaanias juba registreeritud.

Kõik otsused pikendada Briti kodanike ja ettevõtete praegust staatust Hispaanias võetakse vastu tingimusel, et Ühendkuningriik vastab sarnaste meetmetega Hispaania kodanike osas, kes elavad Suurbritannias.

Plaani peaks Hispaania valitsus heaks kiitma veel täna. Kui valitsus on otsuse teinud, saadetakse määrus kohe edasi parlamenti heakskiitmiseks.

Kuigi määrus kirjeldab detailselt kodanike õigusi puudutavaid meetmeid, väldib see keerukamaid küsimusi, näiteks mis juhtub lennufirma Iberia reisidega Euroopa Liidu linnade vahe, kui ettevõtte emafirma IAG pole ametlikult enam Euroopa ettevõte.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles