EL ja USA peavad järgmisel nädalal Washingtonis kaubanduskõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker ja Donald Trump.
Jean-Claude Juncker ja Donald Trump. Foto: SAUL LOEB / AFP

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström kohtub järgmisel kolmapäeval Washingtonis kaubanduskõneluste jätkamiseks oma USA kaubandusvoliniku (USTR) Robert Lighthizeriga.

Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja USA president Donald Trumpi lubasid juulis mitte kehtestada teineteisele uusi tariife ja alustada piiratud mahus kaubandusleppe kõnelusi.

Kokkulepe leevendas kaubanduspingeid ajal, kui Trump ähvardas kehtestada karmid tariifid Euroopa autodele. Viimastel päevadel on Trump Euroopat taas sellega ähvardanud.

«Volinik Malmström kohtub Ühendriikide kaubandusvoliniku Robert Lighthizeriga 6. märtsil,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja.

Neljapäeval kohtub Komisjoni peasekretär Martin Selmayr USA riikliku majandusnõukogu direktori Larry Kudlow'ga. Ametnikud peavad kõnelusi ka järgnevatel päevadel.

Trump ähvardas möödunud kuul kehtestada tariifid Euroopa autode impordile pärast seda, kui ta kaubandusministeerium tuli välja raportiga, mis kuulduste järgi leidis, et Euroopa autode import on oht Ühendriikide julgeolekule.

Euroopa Liit lubas tariifidele kohest ja tõhusat vastust.

Euroopa Komisjon loodab sel kuul saada liikmesriikidelt mandaadi alustada läbirääkimisi tööstuskaupu puudutava kaubandusleppe osas.

Washingtonis peetavatel kõnelustel keskendutakse «järgmistele sammudele» juulis sõlmitud vaherahu rakendamisel, «EL-i ja USA koostööle WTO reformimisel ja võrdse mänguvälja küsimustes,» ütles Komisjoni pressiesindaja.

Komisjon annab Ühendriikidele teada ka liikmesriikidelt läbirääkimismandaadi saamise edenemisest.

«Komisjon tõstatab veel küsimuse EL-i murest seoses USA kehtestatud tariifidega terase- ja alumiiniumitoodetele ja hiljuti lõpuni jõudnud uurimise järeldustega, mis puudutab sõidukite impordi ohtu USA riiklikule julgeolekule,» lisas pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles