Islamiriigile tungitakse peale kahel rindel (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne otsustavate lahingute algust evakueeriti piirkonnast tuhanded tsiviilelanikud ja ISISe pantvangid.
Enne otsustavate lahingute algust evakueeriti piirkonnast tuhanded tsiviilelanikud ja ISISe pantvangid. Foto: BULENT KILIC / AFP / Scanpix

Kurdi-araabia relvarühmituse Süüria Demokraatlikud Jõud (SDJ) võitlejad tungivad Süüria idaosas ägedate lahingutega kahel rindel äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) positsioonide suunas, ütles SDJi pressiesindaja.

USA toel võitlevate vägede pressiesindaja Mustafa Bali ütles Twitteris, et Eufrati idakaldal Baghouzi küla lähedal käivad kahel rindel ägedad lahingud, mille raames on haavata saanud kolm SDJ-i võitlejat.

«Võitlus on hetkel intensiivne,» ütles üks SDJ-i ohvitser. «Meie väed liiguvad edasi kahel rindel.»

SDF alustas eile õhtul pealetungi ISISe viimase tugipunkti äravõtmiseks. Enne otsustavaid lahingud evakueeriti Deir el-Zouri provintsis asuvast piirkonnast tuhandeid tsiviilelanikke ja ISISe pantvange.

Ametnike hinnangul on ISISe viimasel maatükil paarsõda pühasõdalast. Nad on suuresti sisse piiratud, aga nad kasutavad enda varjamiseks tunneleid ning SDJ-i edasiliikumise takistamiseks maamiine ja enesetapuründajaid. 

«Me ei saa sellele lahingule ajalist piiri seada - kaks nädalat, kolm nädalat või vaid nädal - see sõltub üllatustest, mis meid teel ees ootavad,» ütles SDJ-i pressiesindaja Adnan Afrin uudisteagentuurile AFP. «Need, kes tänaseni alla pole andnud, seisavad peagi oma saatusega silmitsi.»

Kuigi viimastel nädalatel ISISe aladelt lahkunud enam kui 50 000 inimese seas olid valdavalt naised ja lapsed, leidus ka üksikuid ISISe võitlejaid, kes andsid end kurdivõitlejatele üle või üritasid pääseda koos teiste tsiviilisikutega. 

2014. aastal Süürias ja Iraagis loodud ISISe protoriik oli oma kõrghetkel umbes Suurbritannia suurune. Sestsaadik on ISIS kaotanud territooriumi USA juhitava koalitsiooni ning sellega liidus olevate Iraagi vägede ja SDJ-i, Süüria valitsusvägede ja Venemaa ning Türgi sõjaliste operatsioonide tulemusena.

SDJ alustas suuroperatsiooni ISISe viimase tugipunkti Süüria asustatud aladel ehk niinimetatud Hajini tasku vallutamiseks mullu septembris ja sestsaadik on rühmituse kätte langenud sadu ISISe välisvõitlejaid, keda hoitakse SDJ-i vanglates ja keda rühmitus soovib päritoluriikidesse repatrieerida. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles