Tartu ülikooli raamatukogu külastajad õpivad uusi tähti

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Kuus nõustus kunstihuvilise välja öeldud tähelepanekuga, et kõigi tähtede ema kõrval ei ole kõigi tähtede isa.
Artur Kuus nõustus kunstihuvilise välja öeldud tähelepanekuga, et kõigi tähtede ema kõrval ei ole kõigi tähtede isa. Foto: Kristjan Teedema

Artur Kuus hakkas eelmisel aastal suhtlusmeedias postitama tähemärke, mida seni ei ole eesti keeles tarvitatud, kuid mille järele on kohati olnud karjuv vajadus. Näiteks hämmeldustäht, mille välises kujus on ühendatud H ja M-i parimad omadused, või tugev R, nagu see on kunstnik Jüri Arraku perekonnanimes. Nüüd on saanud neist Tartu ülikooli raamatukokku näitus "Kõigi tähtede ema".

Kurgu R-i kasutuseks on Artur Kuus kirjutanud määratlusena: Lauri, lütseum, prantsuse keel.
Kurgu R-i kasutuseks on Artur Kuus kirjutanud määratlusena: Lauri, lütseum, prantsuse keel. Foto: Kristjan Teedema

Artur Kuus sai uute tähtede postituse eest sõpradelt kõvasti laikida. Aga nagu ta näituse ülespanekul meenutas, leidus ka tõsiusklikke kirjatähekunstnikke, kes võtsid teda noomida liiga vabameelse kujunduse pärast.

Näitusele on jõudnud 26 tähte ja peale nende kõigi tähtede ema. Sellest viimasest kujundist saab teha kõik ülejäänud. Arvutisse pani Artur Kuus alias Tuur ainult osa oma uusi tähti, sealjuures kujutades neid mustaga valgel. Näitus on värviline, pastelseid toone ulatub rohelisest punaseni.

Teiste hulgas on raamatukogu seinale rippuma pandud pehme L ja pehme N, kinnine U ja tugev J, pehme O ja kallutatud T, nõminatäht (N+M), degradeeritud Ä, meeste A ja naiste A, duubel L ja täis O. Leidub ka eriotstarbelisi diftonge ning setudele mõeldes loodud kaks tähte, aga samuti täiesti mõttetu täht.

Kunstnik ei jäta vaatajat näitusel abitusse olukorda, vaid on lisanud tähtede alla näited kasutusest. Näiteks tugeva J-i kasutuseks on Tuur määratlenud: jama, jura, jurist, jant, jopakolla ja "Näitleja Joller".

Uute tähtede loojana näitab Tartu Postimehe disainer Artur Kuus oma uut kunstnikupalet. Alles hiljuti oli sealsamas raamatukogu seintel Konrad Mägi ateljee kunstnike maalitud portreede näitus, kus oli ka Tuuri teoseid. (Konradmägilaste Alo ja Maire Aarsalu näitus on praegu otse Tuuri väljapaneku kõrval.) Tema rändnäitust "AparaTuur", mis koosneb generatiivkunsti teostest, oli viimati võimalik vaadata Aparaaditehas restoranis Aparaat.

Näitust "Kõigi tähtede ema" saab Tartu ülikooli raamatukogus vaadata ja uusi tähti selgeks õppida kuu lõpuni. Mõnel järgmisel näitusel saab vaadata, kuidas Tuur tähti kunsti nimel poolitab. Pole ka võimatu, et varsti ilmub vaatajate ette kõikide tähtede isa.

Tugeva J-i kasutuseks on Artur Kuus määratlenud: jama, jura, jurist, jant, jopakolla ja "Näitleja Joller".
Tugeva J-i kasutuseks on Artur Kuus määratlenud: jama, jura, jurist, jant, jopakolla ja "Näitleja Joller". Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles