Video: Süürias käib Islamiriigi viimase tugipunkti pärast äge võitlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süüria idaosas Eufrati orus käib äge sõjategevus äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) viimase kantsi pärast, millele tungivad peale kurdi-araabia relvarühmituse Süüria Demokraatlikud Jõud (SDJ) võitlejad.

SDJi toetav USA koalitsioon korraldas täna piirkonda õhurünnakuid. Ikka veel tõuseb suitsu päev varem tabamuse saanud arvatavast relvalaost.

Kurdi väed alustasid ISISe viimasele tugipunktile Baghouzi külas otsustavat pealetungi reede õhtul, kui kahe nädala jooksul oli piirkonnast evakueeritud tsiviilelanikke.

Pühasõdalaste viimase tugipunkti suuruseks hinnati eelmisel nädalal pool ruutkilomeetrit ja see on viimaste tundide ägeda võitluse tagajärjel veelgi kahanenud.

SDJi pressiesindaja Mustafa Bali avaldas sotsiaalmeedias video lahingutegevusest Baghouzi piirkonnas.

«Seal on tunnelid. Me ei ole kindlad, kui palju Islamiriigi liikmeid veel järel on,» lausus SDJi komandör umbes 400 meetri kaugusel rindejoonest. «Nad on täielikult ümber piiratud. Nad on paigaldanud majadesse ja teedele palju lõhkekehi.» 

SDJ oli hoidnud enne pealetungi algust oma vägede ja ISISe riismete vahel umbes ühe kilomeetri pikkust puhvertsooni.

Laupäeval tungisid SDJi võitlejad ISISe tugipunktile lähemale ja sõjategevus kestis öö läbi.

Maavägedele õhutoetust koordineeriv kurdiüksuste komandör Rustam Hasakeh ütles, et koalitsioon on jätnud ISISe alates sõjategevuse taaspuhkemisest ilma 13-14 positsioonist.

«Me kuuleme nende omavahelisi vestlusi raadio vahendusel. Osa neist suhtleb vene keeles,» sõnas ta.

Hasakeh' sõnul korraldavad pühasõdalased enesetapurünnakuid kõigi käepäraste vahenditega: autod, mootorrattad ja isegi jalgrattad.

Lahingutegevus Baghouzi piirkonnas ööl vastu tänast.
Lahingutegevus Baghouzi piirkonnas ööl vastu tänast. Foto: RODI SAID / REUTERS / Scanpix

Baghouzi langemine märgiks 2014. aasta juunis Iraagis ja Süürias väljakuulutatud ISISe kalifaadi lõppu, mis oli oma kõrghetkel umbes Suurbritannia suurune.

SDJi septembris alanud operatsioon ISISe viimase linnapiirkonna tugipunkti ehk niinimetatud Hajini koti vastu on toonud kaasa tõsise humanitaarkriisi. Alates operatsiooni algusest on rühmituse kätte langenud sadu ISISe välisvõitlejaid, keda hoitakse SDJi vanglates ja keda rühmitus soovib päritoluriikidesse repatrieerida.

ISISe kalifaadi aladelt on välja tulnud tuhandeid eri rahvusest inimesi, kes on täitnud SDJi laagrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles