Seitsmes dopinguarsti klient tegi ülestunnistuse: skandaalist kujuneb rahvusvaheline maavärin (2)

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Preidler
Georg Preidler Foto: GREG BAKER / AFP

Seefeldi suusaalade maailmameistrivõistlustel alanud dopinguskandaali valguses tegi ülestunnistuse nüüd ka seitsmes mees, FDJ profimeeskonna austerlasest jalgrattur Georg Preidler.

Eelmise nädala kolmapäeval peeti Seefeldi maailmameistrivõistlustel kinni viis suusatajat, kes kõik on oma dopingukasutamist ka politseile tunnistanud – Aleksei Poltoranin, Max Hauke, Dominik Baldauf, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Eile tegi oma ülestunnistuse Austria politseile ka jalgrattur Stefan Denifl.

Kuid ta ei olnud ainus Austria jalgrattur, kes seoses värske dopinguskandaaliga oma süüd tunnistas. Nimelt pöördus alates eelmisest aastast FDJ meeskonna nimekirja kuuluv Preidler vabatahtlikult Austria prokuratuuri poole, et oma süü üles tunnistada. Preidleri ajendas ülestunnistusele hirm, et Saksamaa dopinguhoidlast leitud 40 verekotikese seas võib olla ka tema verd.

28-aastane Preidler andis intervjuu Austria väljaandele Krone:

Härra Preidler, olete prokuratuuriga ise ühendust võtnud. Miks?

Tegin dopingu kohta ülestunnistuse. Mult võeti verd välja, kuid ei pandud kunagi tagasi sisse. Kuid ainuüksi mõte ja kavatsus dopingut tarvitada on kuritegu.

Miks selline ülestunnistus?

Viimased päevad on olnud õudusunenägu. Ma ei maganud, ma ei söönud. Ma ei tea, kas ma oleksin vahele jäänud. Ma ei tea, kuidas täpselt dopinguarst kõik nimekirjad krüpteeris. Aga tean seda, et ma poleks selle saladusega suutnud elada.

Kuidas sa dopinguarstiga, kes on seotud ka Max Hauke ​​ja Dominik Baldaufiga, kontakti said?

Need inimesed tulevad sinu juurde ja valivad su välja. Kõik minu head saavutused, sealjuures Giro (üldarvestuse 27. (2014) 26. (2016) ja 29. (2018) koht – toim), on puhtad. Olin ka ilma dopinguta hea, ma polnud musta mänguga seotud. See tegi mind neile huvitavaks.

Kuidas need inimesed su ära rääkisid?

Kogu aeg on surve näidata häid tulemusi, teenida lepinguid ning muretseda töö pärast. Ja siis sa kuuled, et dopingukasutajaid on nii palju. Mingil hetkel kaob kaine mõtlemine. Arstid annavad sulle kinnituse, et sa ei jää kunagi vahele. See on nagu hasartmäng. Sa tead, et see on pettus, aga sa mängid kaasa.

Miks sa seda tegid?

Sa teed päevast päeva trenni, aga ei ole kunagi eesotsas. Ühel hetkel hakkad rohkemat tahtma. Veredopingu kasutamine ei nõua väga palju vaeva.

Millal sa murdusid?

Just hiljuti. Olen kindel, et see on minu elu suurim viga. Olen kõigi ees vabandust palunud, keda olen petnud. Palun vabandust.

Mis sind nüüd edasi ootab?

Järgmised nädalad tulevad rasked. Aga ma ei tea teiste sportlaste nimesid, kes sellega seotud on. Kuid kujutan ette, et sellest tuleb rahvusvaheline maavärin.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles