Kes ennustas valimistulemusi kõige täpsemalt?

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised. Häälte lugemine Tallinna linnavalitsuse teenindussaalis asuvas valimisjaoskonnas.
Riigikogu valimised. Häälte lugemine Tallinna linnavalitsuse teenindussaalis asuvas valimisjaoskonnas. Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna võitu ennustasid pea kõik uuringufirmad, kuid nii suurt edu ei osanud keegi näha. 

Kõige täpsemalt prognoosis valimistulemusi Kantar Emor. «Viimastel valimiseelsetel nädalatel jätkasid tõusvalt nii Reformierakond kui ka Isamaa. Mõlema erakonna reklaamipanused ületasid viimastel nädalatel oluliselt langeva trendiga olnud Keskerakonna reklaamipanuseid,» selgitasid uuringufirma juhid valimispäeva järgsel hommikul. 

«Keskerakond on olnud eelnevatel valimistel üks suuremaid kulutajaid meediareklaamis, millega nad on taganud tõusva trendi valimispäevaeelsetel nädalatel. Seekord Keskerakonnal sellist meediapanust ei olnud.

Reformierakond võttis viimastel nädalatel toetust juurde suure tõenäosusega nendega osaliselt kattuva valijaskonnaga sotsidelt, kelle toetajaskond on olnud kõikuvaima toetusega läbi viimaste aastate, nende valimiste eel räsis neid veel ka Rainer Vakraga seotud skandaal.

Isamaa tõus võttis võimaluse muidu kasvava toetusega olnud EKRE-lt ületada 20 protsendi piir, kuna mõlemad konkureerivad rahvuslust prioriteediks pidavas valijate segmendis, mille summaarne toetus on olnud viimastel kuudel ligikaudu 30 protsenti .»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles