Britid tagastavad Etioopiale keisri peast varastatud juuksed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus sellest, kuidas brittidele lahingus alla jäänud Etioopia keiser Tewodros II sooritas 1868. aastal enda vangi andmise vältimiseks enesetapu.
Joonistus sellest, kuidas brittidele lahingus alla jäänud Etioopia keiser Tewodros II sooritas 1868. aastal enda vangi andmise vältimiseks enesetapu. Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Scanpix

Briti armeemuuseum kavatseb Etioopiale tagastada rahvusliku aarde: 150 aastat tagasi kaotatud lahingu järel enesetapu teinud keisri Tewodros II peast lõigatud ja Ühendkuningriiki kaasa viidud juuksed.

Keiser Tewodros II valis enda brittide kätte vangi andmise asemel vabasurma mineku 1868. aastal Ühendkuningriigi sissetungi käigus peetud Maqdala lahingu järel.

Vallutajad lõikasid keisri peast tema juuksed ning valitseja seitsmeaastane poeg prints Alemayehu viidi koos sõjasaagiga Ühendkuningriiki, kus poisist sai kuninganna Victoria soosik.

18-aastaselt surnud printsi säilmeid hoitakse endiselt Inglismaal Windsori lossis, mis siis et korduvalt on korraldatud kampaaniaid nende kodumaale tagasi toimetamiseks.

Keiser Tewodros II juuksesalk anti üle Londonis tegutsevale riiklikule armeemuuseumile 60 aastat tagasi.

Nüüd on muuseum nõustunud tagastama juuksed Etioopiale ning lähipäevil peaks algama Aafrika riigi valitsusega läbirääkimised üleandmise korraldamiseks.

Otsus on aga kutsunud taas esile üleskutsed, et Ühendkuningriigid tagastaks kõik Briti muuseumides välja pandud Etioopiast varastatud esemed.

Ajaloolaste väitel oli vaja 15 elevanti ning 200 muula, et vedada keiserlikust kindluslinnast Maqdalast 1868. aasta lahingu järel minema kõiki röövitud aardeid.

2008. aastal esitas Etioopia ametliku palve tagastada miljoneid dollareid väärt aarded, mida hoitakse Ühendkuningriigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles