Putin peatas Venemaa osalemise tuumajõudude leppes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptuur Saksamaal, mis kujutab Venemaa presidenti Vladimir Putinit ja USA presidenti Donald Trumpi INF-lepet puruks rebimas.
Skulptuur Saksamaal, mis kujutab Venemaa presidenti Vladimir Putinit ja USA presidenti Donald Trumpi INF-lepet puruks rebimas. Foto: WOLFGANG RATTAY / REUTERS/Scanpix

Vene president Vladimir Putin peatas täna ametlikult Venemaa osalemise külma sõja ajal sõlmitud keskmaa tuumajõudude (INF) leppes.

Putin allkirjastas määruse Venemaa osalemise peatamisest Nõukogude Liidu ja USA vahel sõlmitud leppes, teatati Kremli avalduses. Selles lisati, et sammu ajendas USA-poolne leppe rikkumine. 

INF-lepe keelab 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise. Moskva ja Washington süüdistavad üksteist 1987. aastal sõlmitud leppe tingimuste ignoreerimises. 

USA ja NATO hinnangul rikub lepingut maismaal baseeruv Vene tiibrakett Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8. Washingtoni väitel annaks see Moskvale võime teha Euroopale tuumarünnak sisuliselt eelhoiatuseta.

USA president Donald Trump teatas selle valguses läinud kuul, et viib USA kuue kuu jooksul leppest välja. Putin vastas Trumpi otsusele sarnase teatega ja lisas, et asub vastuseks USA samalaadsetele projektidele arendama keskmaa rakette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles