Video: oopiumisõltlastest papagoid rüüstavad India põlde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Papagoi Indias.
Papagoi Indias. Foto: PRAKASH SINGH / AFP/Scanpix

India oopiumikasvatajad kurdavad, et sõltuvuses papagoid hävitavad nende saaki, vahendab BBC.

Kesk-Indias asuva Madhya Pradeshi osariigi põllumeeste sõnul on nende põldude saagile saatuslikuks saanud ebaühtlane sademete hulk ja sõltuvuses papapoid. Nad väidavad, et linde ei peleta ka helid valjuhäälditest ja kohalikud ametnikud pole nende abistamiseks midagi teinud.

Põllumeeste sõnul võivad papagoid neile kaasa tuua suure kahju. Oopiumisaaki müüvad nad ravimifirmadele ning neil on taime kasvatamiseks vaja eriluba. Ühes oopiumimagunast on võimalik toota 20-25 grammi oopiumi. Suur parv papagoisid toitub neist taimedest aga 30-40 korda päevas ja mõned lendavad põllumeeste sõnul isegi moonikupardega minema.

Oopiumispetsialisti RS Chundawati sõnul annab taim lindudele lisaenergiat ja see mõjub neile umbes samamoodi nagu tee või kohvi inimestele. Ta lisas, et kui linnud kord selle mõju tunda on saanud, jäävad nad sellest kiiresti sõltuvusse.

Üks osariigi põllumees ütles kohalikule meediale, et üritas papagoisid isegi ilutulestikuga eemale peletada, kuid asjatult. «Meie mured ei huvita kedagi. Kes need kaotused kompenseerib?» kurtis põllumees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles