EPP liikmed esitasid ametliku taotluse Orbáni Fideszi väljaheitmiseks

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Euroopa Parlamendi suurimasse saadikurühma, konservatiivsesse Rahvaparteisse (EPP) kuuluvad erakonnad esitasid juhtkonnale ametliku taotluse Ungari peaministri Viktor Orbáni erakonna Fidesz väljaheitmiseks, ütles kõrge ametnik eile. 

Euroopa Parlamendi suurimasse saadikurühma, konservatiivsesse Rahvaparteisse (EPP) kuuluvad erakonnad esitasid juhtkonnale ametliku taotluse Ungari autoritaarse peaministri Viktor Orbáni erakonna Fidesz väljaheitmiseks, ütles kõrge ametnik esmaspäeval. 

Vähem kui kolm kuud enne europarlamendi valimisi astutud samm peegeldab tugevnevat arusaama EPP ridades, et Ungari rahvuslasest liider ei käitu kooskõlas ELi väärtustega. 

Euroopa Rahvapartei esimees Joseph Daul.
Euroopa Rahvapartei esimees Joseph Daul. Foto: Reuters / Scanpix

«Kaksteist EPP liikmeserakonda üheksast riigist on taotlenud Fideszi väljaheitmist või selle liikmesuse peatamist,» ütles EPP prantslasest esimees Joseph Daul uudisteagentuurile AFP, lisades et Rahvapartei arutab küsimust 20. märtsi kohtumisel. 

Esimehe sõnul on otsus kõigi EPP liikmete käes ja ta ei saa arutelu lõpptulemust ennustada. 

EPP koondab EL-i liikmesriikide tähtsamaid paremtsentristlikke erakondi, nagu Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ja Prantsuse Vabariiklased. 

EPP oli sunnitud Fideszi suhtes protsessi alustama pärast seda, kui seda oli taotlenud vähemalt seitse erakonda viiest riigist, nagu erakonnasisene protseduur ette näeb. 

«Me peame andma Fideszile võimaluse oma tegevust selgitada. Taas kord, ma ei saa ennustada arutelude sisu,» ütles Daul. 

Fideszi väljaheitmist nõuavad Belgia erakonnad CD&V ja cdH, Soome Koonderakond Kokoomus, Kreeka Uus Demokraatia, Leedu Isamaaliit - Kristlikud Demokraadid, Luksemburgi CSV, Hollandi CDA, Portugali erakonnad CDS-PP ja PSD, Rootsi kristlikud demokraadid ja Mõõdukas Koonderakond ning Norra Høyre. 

Fideszi ja Orbáni EL-i vastane tegevus on valmistanud europarlamendi suurimale saadikurühmale peavalu juba mõnd aega.

Kannatuse katkemiseni võib viia Orbáni käivitatud plakatikampaania, milles süüdistatakse Ungari-Ameerika ärimeest ja filantroopi George Sorosit ning Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Junckerit illegaalse migratsiooni toetamises.

EPP parteikohtumine toimub korralise Euroopa Ülemkogu eelõhtul. 

Ungari võimupartei väljaheitmine kätkeb endast enne 23.-26. mai europarlamendi valimisi riske. Fideszi immigratsioonivastast positsiooni peavad mõned suure häältesaagi tagajaks.  

Mõned EPP liikmed kardavad, et Kui Fidesz võib EPP-st väljaheitmise korral moodustada liidu Itaalia siseministri Matteo Salvini marurahvusliku Põhjaliigaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles