Dopinguskandaaliga tegelev kriminaaluurija avaldas uusi detaile (13)

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dieter Csefan
Dieter Csefan Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA

Austria kriminaaluurija Dieter Csefan rääkis Austria meediale, et tõenäoliselt tuleb uusi dopingupetiseid järk-järgult päevavalgele.

«Kogu see asi on toimunud aastaid ning mitte keegi ei teadvustanud endale, et nad teevad valet asja,» ütles Csefan. «Me ei saa välistada, et on veel Seefeldi MMil osalenud sportlasi, kes kasutasid selle organisatsiooni teenust,» jätkas Csefan.

Kriminaaluurija eeldab, et dopinguskandaal ei vaibu nii pea. «Olen veendunud, et süüdistusi tuleb juurde,» sõnas Csefan, kelle meeskond teeb praegu Seefeldist leitud verekottidele DNA analüüsi.

Csefani sõnul teadis politsei tänu heale kodutööle täpselt, et austerlane Max Hauke oli vahetult enne 15 km klassikatehnika starti endale vereülekandeks aja kokku leppinud. Just Hauke oli see, kes politseile nõel veenis vahele jäi.

Lisaks viiele Seefeldis kinni peetud murdmaasuusatajale on üle kuulatud ka kaks jalgratturit -  Georg Preidler ja Stefan Denifl. «Pidasime Denifli kinni reedel ning tõime ka tema tüdruksõbra ülekuulamisele, sest ta on arstiga telefoniühenduses olnud. Ta teadis täpselt, mis toimub.»

Preidler pöördus politsei poole aga iseseisvalt. Võimalus, et teisedki sportlased sama teevad, pole välistatud, sest Saksamaalt avastatud dopingulaborist leiti 40 verekotti. «Ma ei välistaks, et väljatulijaid on veelgi. Sellega välistavad sportlased võimaluse, et nad peetakse kinni ja hoitakse ülekuulamise ajaks luku taga.» Eilne päev näitas, et väljatulijaid tõesti on, sest oma ülestunnistuse tegi ka Algo Kärp.

Dopinguarsti Mark Schmidti ülekuulamine toimub järgmisel nädalal Münchenis. Siis peaks pilt dopinguvõrgustiku ulatusest oluliselt selgem olema.

Lisaks avaldas kriminaaluurija veel ühe detaili: «Enne uurimist me ei teadnud täpselt, millised riigid on sellega seotud. Teadsime vaid seda, et arst oli endale üürinud hotellitoa ja korteri.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles