ISISe viimasest kantsist evakueeriti 3000 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi viimasest kantsist evakueeriti eile ligikaudu 3000 inimest, nende seas pildil olev naine, kes lahkus piirkonnast koos oma haavatud lapsega.
Islamiriigi viimasest kantsist evakueeriti eile ligikaudu 3000 inimest, nende seas pildil olev naine, kes lahkus piirkonnast koos oma haavatud lapsega. Foto: BULENT KILIC / AFP / Scanpix

USA toetatud sõjalise ühenduse Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) esindaja teatel lahkus eile äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) viimasest kantsist Baghouzist umbes 3000 inimest, kelle seas oli arvukalt alla andnud ISISe võitlejaid.

«Me suutsime evakueerida ISISe taskust umbes 3000 inimest,» ütles SDJi pressiesindaja Mustafa Bali, kelle sõnul kasutasid inimesed lahkumiseks SDJi loodud humanitaarkoridori. «Suur hulk ISISe sõdureid alistus meie jõududele.»

Pole selge, kui palju ISISe võitlejaid ja tsiviilisikuid piiramisrõngas Baghouzis veel on. Arvatakse, et neid on sadu ja nende evakueerimine jätkub täna.

ÜRO andmetel on ISISe niinimetatud kalifaadi lagunemine ja sellega kaasnenud tuhandete inimeste lahkumine piirkonnast toonud kaasa ulatusliku kriisi, sest viimastel nädalatel on kurdide hallatavatesse laagritesse saabunud tuhandeid inimesi.

Laagritesse on toimetatud nii tsiviilsikuid, kui ISISe võitlejaid ja võitlejate perekonnaliikmeid. Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmetel on alates pühapäevast alistunud ligikaudu 280 ISISe võitlejat.

Kurdi väed alustasid ISISe viimasele tugipunktile Baghouzi külas otsustavat pealetungi reede õhtul. Pühapäeval korraldas USA koalitsioon piirkonda õhurünnakuid.

Pühasõdalaste viimase tugipunkti suuruseks hinnati eelmisel nädalal pool ruutkilomeetrit ja see on ägeda võitluse tagajärjel veelgi kahanenud.

Baghouzi langemine märgiks 2014. aasta juunis Iraagis ja Süürias väljakuulutatud ISISe kalifaadi lõppu, mis oli oma kõrghetkel umbes Suurbritannia suurune.

SDJi septembris alanud operatsioon ISISe viimase linnapiirkonna tugipunkti ehk niinimetatud Hajini koti vastu on toonud kaasa tõsise humanitaarkriisi. Alates operatsiooni algusest on rühmituse kätte langenud sadu ISISe välisvõitlejaid, keda hoitakse SDJi vanglates ja keda rühmitus soovib päritoluriikidesse repatrieerida.

ISISe kalifaadi aladelt on välja tulnud tuhandeid eri rahvusest inimesi, kes on täitnud SDJi laagrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles