Foto ja videod: algas Genfi autonäitus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Genfi autonäitusel on seekord lausa kaks Eesti asja - auto Nobe ning Tänaku ja Järveoja võistlusauto näidis. 

Genfi näitusel on väljas Eesti auto Nobe ja laual Värska vesi.
Genfi näitusel on väljas Eesti auto Nobe ja laual Värska vesi. Foto: Esta Tatrik

Tänaku ja Järveoja auto näidis näeb messil välja selline:

Genfi autonäitus on kõige olulisem autonäitus aastakalendris. See toimub igal aastal ja järjekorranumbriks seekord 89. Lisaks teada-tuntud suurtootjatele kogunevad siia tuuningukojad ja värkstoad, kelle loomingut võib ahhetades imetleda – olgu siis heas või vahel ka naljakas mõttes.

Genf näitab ära aasta suunad ja peamised uudismudelid. Näitus avatakse publikule alles neljapäeval ja kahel avamisele eelneval pressipäeval kogunevadki tööstusharu tegijad kord aastas kokku saama. Tänavu on esindatud 70 tootjat ja pressipäevadele on tulemas kümme tuhat ajakirjanikku kogu maailmast.

Ees ootab tublisti üle saja maailma- või Euroopa esmaesitluse, sellel aastal vaatab näitusehallist vastu esinduslik rivi tootjaid, puudujaks on märgitud olulisematest nimedest vaid Ford, Volvo, Hyundai ja Jaguar Land Rover. Viimastele on see muidugi paras kimbatus, sest eile võitis Jaguar I-Pace Euroopa Aasta Auto tiitli.

Lisaks mudelitele, mida inimesed päriselt ka ostavad, on Genfis olulised super- ja hüperautod. Tavapärased kahtlusalused Ferrari, Lamborghini, McLaren, Koenigsegg näitavad, mida oskavad. Värkstoad annavad oma panuse – vähemalt üks hüperauto sõidab metanooliga ja vähemalt üks lendab ja vähemalt üks käib jala.

Aston Martin näitab elektrilist linnadžiipi, mis on jätk eelmisel aastal esitletud superilusale Lagonda sedaanile.

Elektriga jätkab ka Audi, kes tutvustab Q2 ja Q3 vahele jäävat linnadžiibi ideeautot, millest tootja ise loodab näha 2021. aasta müügimenukit elektriautode seas.

Bentley stendis on fookuses margi 100 sünnipäev.

BMW tegi 3. seeriaga algust sügisel Pariisi autonäitusel, nüüd on järg univeraalkere käes. 7. seeria saab värskenduskuuri.

Honda multifilmilikult sõbraliku välimusega linna-elektriauto liigub tasapisi tootmisküpsuse suunas. Ta on juurde saanud tagauksed ja teda on juba nähtud teedel testimas.

Kia näitab samuti elektri-ideeautot.

Lamborghini Huracan Evo süda on vabalthingav 5,2-liitrine V10.

Mazda 3 linnadžiibi kõrval püüab pilku MX-5 30. aastapäeva mudel. Mazda keerab täiesti uue lehekülje mootoritehnoloogias – kompressioonsüütega Skyactive-X.

Mercedes-Benz näitab CLA universaali, A-klassi AMG versiooni, millelt oodatakse üle 400 hj. Ideeautona tuuakse avalikkuse ette elektrisõiduk, mille aluseks on V-klass.

Mitsubishi panustab maastikuvõimekusele ja näitab Šveitsis asuva Engelbergi suusakuurorti järgi nimetatud maasturikontsepti.

Peugeot stendist leiab uue 208, mille välimuses on äratuntav perekonnaliin, mis sai alguse 3008 linnadžiibiga ja jätkus 508 sedaaniga. Viimase tutvustatav hübriidne sportmudel saab 100 km/h kätte 4,3 sekundiga.

Piëch. Täielik uustulnuk, päritolumaaks on märgitud Šveits, ettevõtmise eesotsas on Ferdinand Piëchi (Volkswagen) poeg. Elektrimudel Mark Zero.

Horvaatia elektrihullude abiga Rimacist on Pininfarina saanud esitlusküpseks Pininfarina Battista. Elukas peaks olema kõige võimsam Itaalia verd hüperauto läbi aegade. See teeb 1900 hj ja viskub sajani alla kahe sekundi. Hind 2,3 miljonit eurot.

Polestar, Volvost eraldatud ettevõtmine, toob välja mudeli Polestar 2.

Päris-autoostjale on mõeldud uus Renault Clio, mis on superminide seas kahtlemata kõva konkurent kõigile.

Porsche 911 kabrio.

Seat avaldab uue Leóni kontsepti ja lubab olla Volkswageni sõsarmudelist erinevam kui kunagi varem.

Škoda on platsis väikese linnamaasturiga, nimeks Kamiq.

Ssangyong on eelmise aasta Korando ideeautost arendanud esitlusküpse mudeli. Ka Korea tootjal ei puudu elektrifitseerumise plaanid.

Subaru on aretanud oma boksermootorist hübriidversiooni e-Boxer.

Toyota Supra teeb Genfis oma Euroopa-debüüdi. BMW Z4 sõsar sprindib sajani 4,3 sekundiga.

Volkswagen lahutab näitusekülastajate meelt elektrilise rannabagiga, R versiooniga T-Rocist, juba päris tõsiseltvõetavalt isejuhtiva Passatiga ja V8 Touaregiga, millest kujuneb võimsaim diiseldžiip Saksa autotootjate peale kokku.

Genfi näituse põhjalik ülevaade ilmub tavapäraselt Postimehe nädalalõpulisas Arter. Arteri ülevaated jõuavad ka Postimehe veebi lugejateni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles