EOK täitevkomitee tegi ettepaneku Alaveri ja Veerpalu treenerilitsents peatada (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kogunenud Eesti olümpiakomitee (EOK) täitevkomitee tegi ettepaneku peatada Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu treenerilitsents ning kutsuda mehed tagasi EOK liikmesusest. 

EOK täitevkomitee avaldus seoses suusatajate dopinguskandaaliga:  

«Me poleks kulutanud nii palju aega, kui Andrus Veerpalu oleks olnud siin,» sõnas EOK president Urmas Sõõrumaa. 

«Mina olen saanud ta telefoniga kätte. Ma ei ole saanud temalt mitte ühtegi kommentaari. Proovisin teda keelitada tulla ütlusi andma,» sõnas Sõõrumaa. «Ta ütles, et ei ole valmis,» lisas ta. Küll on Sõõrumaa suhelnud rohkem Mati Alaveriga. «Ta saatis eile sõnumi, et Algo Kärp tuleb avaldusega välja kell 22,» sõnas Sõõrumaa. 

Sõõrumaa sõnul otsustas EOK täitevkomitee teha täiskogule ettepaneku kutsuda Mati Alaver ja Andrus Veerpalu tagasi olümpiakomitee liikmesusest ja Mati Alaver täitevkomitee liikme staatusest. Samuti otsustas täitevkomitee teha ettepanku peatada meeste treenerilitsents ning võtta meestelt ära ka EOK teenetemärgid. 

Samuti arutati tänasel koosolekul juriidilist poolt: mida teha nendega, kes on dopingutarvitamise või -vahendamisega vahele jäänud. «Kriminaalseadustik on täna selles suhtes päris karm: õhutamise eest võib saada kuni kolm aastat vabadusekaotust ja tarvitaja ise saab ka väärteomenetluse korras karistada,» märkis Sõõrumaa. Samuti tegi EOK justiitsministeeriumile ja prokuratuurile ettepanku analüüsida, kas need on piisavad karistused, mis on heidutuseks vajalikud. 

Mis saab Anti Saarepuust? «Las need olla kõik suusaliidu küsimused.»

Kuidas Eesti spordi maine päästa? «Oleneb kus. Igal kepil on alati kaks otsa. Meie kuninglik ala suusatamine toob loomulikult kogu Eesti spordi mainele kahju, aga juhin tähelepanu, et Eesti sport on märksa suurem kui suusatamine,» kommenteeris Sõõrumaa.

Kuidas peaks käituma selleks olukorras? «Olema kaastundlik, nagu igas situatsioonis. Kõike võib juhtuda, kas juhuslikult või tahtlikult.»

«Olen ka uskunud Mati Alaveri, seda enam on mul natuke paha tunne, et ta kuritarvitas minu usaldust. Aga kaastunnet peab olema.»

«Alati on võimalik inimesel ennast parandada, ükskõik, mis olukorras ta on.» 

Dopinguskandaali sattunud Karel Tammjärv oli ka EOK stipendiaat. 

Riigiprokuratuuri juhtiv riigiprokurör Taavi Pern ütles, et prokuratuur toetab igati ausat sporti ja toetab diskussiooni dopingu tarvitamise kriminaliseerimise üle. «Kuid peame oluliseks rõhutada, et iga uus kuritegu peab olema põhjalikult analüüsitud, et vältida ülekriminaliseeritust ja segadust õigussüsteemis,» ütles Pern.

Riigiprokurör Perni hinnangul ei saa diskussioon peatuda vaid ravimite kui dopingu tarvitamise teemal, vaid otstarbekas oleks analüüsida, kas dopinguteemaga on seotud ka teisi küsimusi. «Sinna võivad kuuluda näiteks tehniline doping jalgrattaspordis või muud võimalused organismiga manipuleerida, näiteks geenitehnoloogia,» ütles Pern.

Lisaks peame oluliseks teha ka rahvusvaheline õiguslik analüüs, et näha, kuidas teised riigid on dopingu tarvitamist kriminaliseerinud.

MIS JUHTUS?

Austria politsei tegi möödunud kolmapäeva hommikul ootamatu dopingureidi suusaalade maailmameistrivõistlustel Seefeldis. Kinni peeti ka Eesti suusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, kes vabastati neljapäeval. Eesti koondise treeneri Anti Saarepuu sõnul kinnitasid talle suusatajad, et tegemist on dopingujuhtumiga. Eesti aja järgi kell 12 toimus Seefeldis pressikonverents, kuhu ilmus kohale ka Tammjärv, kuid mitte Veerpalu. Saarepuu kinnitas pressikonverentsil, et eestlased on tunnistanud ennast süüdi.

Tammjärv lausus avameelselt, et kõik algas aastast 2016, kui tal oli jutuajamine Mati Alaveriga. Veerpalud kadusid aga teadmata suunas, kuid Andreas palus laupäeval vabandust, öeldes, et kahetseb oma tegu. Sama väitis pressikonverentsil ka Tammjärv. Nädal peale skandaali tunnistas dopingu tarvitamist ka varem koondisesse kuulunud Algo Kärp. 

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles