Saksa lasteaed keelas karnevalil indiaanlaseks või šeigiks riietumise (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indiaanlaseks riietatud laps.
Indiaanlaseks riietatud laps. Foto: Caro / Aufschlager / Scanpix

Saksamaal populaarsete vastlakarnevalide eel saatis üks Hamburgi lasteaed vanematele kirja, milles palus sel korral mitte kasutada põnnide seas tihti populaarseid kostüüme: nimelt leiab lasteaed, et näiteks indiaanlaseks või Araabia šeigiks rõivastumine võib olla solvav ning süvendada eelarvamusi.

«Ma tahaks teid paluda, et te koos oma lastega kostüümi valides pööraks tähelepanu sellele, et mitte stereotüüpe toetada,» seisis vanematele enne traditsioonilist karnevali saadetud kirjas.

Eriti soovitati silmas pidada kehastatava karakteri sugu, nahavärvi ja kultuuri, selgesõnaliselt keelati indiaanlaseks ja Araabiapärasesse ürpi riietumine.

«Me jälgime lasteaia igapäevatöös väga kultuuritundliku, diskrimineerimisvaba ja eelarvamustest teadliku kasvatamise põhimõtteid,» rõhutati vanematele edastatud kirjas, lisades, et vastlakarneval pole selles erand.

Vanematele lisati kirjaga kaasa artikkel ajakirjast «Kids aktuell», mille autoriks oli Saksa perekondade ministeerium.

Selles toonitati, et näiteks indiaanlase kehastamine on kohatu seetõttu, et termini võtsid Ameerika põliselanike kohta kasutusele vallutajad ning sisuliselt pole indiaanlasi üldse olemas, kuna tegu on erinevate rahvarühmadega. Artikli kohaselt on enda sulgede ja näomaalingutega ehtimine Ameerika põlisasukatele solvav.

Samas artiklis kritiseeriti ka tüdrukute rõivastamist printsessiks ja poiste kostümeerimist piraadiks. Pigem soovitati kaaluda vastupidiste rollide mängimist või veelgi parem, kasutada mitte diskrimineerivaid alternatiive, näiteks loomadeks või muinasjututegelasteks riietumist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles