Guaidó: praegune surve Venezuela presidendile on alles algus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juan Guaidó.
Juan Guaidó. Foto: Federico Parra / AFP / Scanpix

Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó lubas suurendada survet president Nicolás Madurole sõnumiga, et tema režiimile praegu avaldatav surve on alles algus. 

«Nad upuvad vastuoludesse, nad ei tea, kuidas venezuela rahvale vastata,» ütles Guaidó eile ajakirjanikele. «Nad arvasid, et surve on jõudnud haripunkti, kuid see on alles algus.» 

Opositsioonijuht kohtus eilsel riigipühal avaliku sektori ametiühingujuhtidega. «Avaliku sektori töötajad on kaotanud peaaegu kõik oma õigused. Meil pole muud võimalust kui kutsuda üles üldstreigile,» lausus ta.

Ametiühingujuht Ana Yáñez ütles, et riigiaparaat on sisuliselt halvatud ning linnavalitsuste ametnikud töötavad vaid kolmel päeval nädalas ja ka siis vaevalt pool päeva. 

Guaidó püüab võtta valitsuselt üle kontrolli riigiaparaadi üle, mille mittelegitiimne valitsus on tema hinnangul väljapressimise ja tagakiusamise teel kaaperdanud. 

Vahistamisohtu trotsides nädala alguses kodumaale naasnud opositsioonijuht on kutsunud korraldama laupäeval taas massimeeleavaldusi Maduro vastu.

Guaidód tunnistab presidendi ajutise kohusetäitjana üle 50 riigi ning tema tagasipöördumine Venezuelasse on otsene väljakutse diktaator Madurole, kes ähvardas opositsioonijuhti naasmise korral õigusemõistmisega.

Hugo Chávez.
Hugo Chávez. Foto: JORGE SILVA / REUTERS / SCANPIX

Eile möödus kuus aastat Venezuela sotsialistliku revolutsiooni ikooni ja Maduro eelkäija Hugo Cháveze surmast. Venezuelas on see päev endise riigijuhi auks nimetatud riigipühaks. 

Maduro lubas tähtpäeva puhul korraldatud sõjaväeparaadil «hullunud vähemusest» jagu saada ja kutsus rahvast osalema laupäeval marsil, mille eesmärgiks peab diktaator võitlust imperialismi vastu. «Täna oleme rohkem kui kunagi varem võidukad vandenõu ja väljapressimise üle ajal, kui hullunud vähemus jätkab oma vihkamisega,» lausus president esimeses sõnavõtus pärast Guaidó riiki naasmist. 

Hiljem avaldas diktaator Chávezele austust. «Tänu sinu õpetustele ja eeskujule jätkame püsivat võitlust nende vastu, kes on püüdnud nii palju kordi sinu häält vaigistada,» kirjutas Maduro. 

Nicolas Maduro (vasakul) suhtlemas eilse sõjaväeparaadi ajal relvajõudude esindajaga.  
Nicolas Maduro (vasakul) suhtlemas eilse sõjaväeparaadi ajal relvajõudude esindajaga.  Foto: HO / AFP / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles