Uuring kinnitab: tütar perekonnas teeb mehed vähem seksistlikuks

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Värske uuring väidab, et mehed, kes on isaks kooliealistele tüdrukutele, on vähem traditsiooniliste vaadetega soorollide ja -normide suhtes. 

Seda nähtust tuntakse ka nime all «Mighty Girl Effect» ehk «võimsa tüdruku efekt,» mis kirjeldab empaatilist õppimist, mida isad kogevad, kui nende tütred puutuvad kasvamise ajal kokku erinevate väljakutsetega.  

Uurimus, millest võttis osa üle 5000 Briti mehe, avaldati eelmise aasta detsembris ajakirjas Oxford Economic Papers. Mehed andsid hinnanguid sellistele väidetele nagu: «Mehe töö on teenida raha» ja «Naise töö on kanda hoolt perekonna ja kodu eest.» Andmeid koguti aastatest 1991 kuni 2012.

Tulemused näitasid, et mehed, kes elasid koos tütardega — muuhulgas ka kasutütred ja lapsendatud tütred — olid palju väiksema tõenäosusega nõus traditsioonilise suhtumisega soonormidesse ja -rollidesse. Kõige selgemini tuli see välja just nende isade puhul, kelle tütred olid gümnaasiumiealised, mis vihjab, et mehed võivad aja jooksul oma vaateid muuta, kirjutab World Economic Forum. 

«Eelkooliealiste tütarde eest hoolitsemisel on suurem tõenäosus käituda traditsiooniliselt,» kirjutasid uuringu autorid. «Seevastu alg- ja põhikooliealistele tütardele vanemaks olemisel järgitakse vähem traditsioonilise leivateenija rolli, mille järgi mees töötab ja naine mitte.» 

«Noorte tüdrukutega koos elamine annab selge ülevaate naisekssaamise kogemusest,» ütles uuringu kaasautor dr Joan Costa-i-Font Londoni Majanduskoolist väljaandele The Guardian.

«Nad kogevad otse ja lähedalt kõiki teemasid, mis [on olemas] naistemaailmas ja see muudab põhimõtteliselt nende suhtumist soonormidesse ning nad saavad parema pildi naiselikust vaatenurgast,» ütles dr Costa-i-Font.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles