Mõttekoda: Põhja-Korea raketipolügoonil on märgata tegevust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sohae raketipolügoon.
Sohae raketipolügoon. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Põhja-Korea on alustanud uuesti tegevust Sohae raketipolügoonil, teatas satelliidifotodele tuginedes USA mõttekoda Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS).

Põhja-Korea loodeosa rannikul asuv Sohae on ametlikult rajatis satelliitide orbiidile saatmiseks, kuid kanderakettide mootoreid on lihtne monteerida lõhkepeaga rakettidele. Rahvusvaheline kogukond peab Pyongyangi kosmoseprogrammi relvakatsetuste kattevarjuks.

Põhja-Korea hakkas eelmisel suvel lammutama mitut rajatist Sohaes, kust saadeti orbiidile satelliite ja arendati raketitehnoloogiat. Tollal oletati, et sellega asus Põhja-Korea liider Kim Jong-un täitma lubadust, mille ta andis juunis toimunud kohtumisel USA presidendi Donald Trumpiga.

CSISi andmeil tuvastati ehitustegevus kaks päeva pärast Trumpi ja Kimi tippkohtumist Hanois ja selle eesmärk võib olla näidata otsusekindlust vastuseks USA äraütlemisele Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide tühistamisest, ütlesid mõttekoja teadurid. 

Kim Jong-un (vasakul) ja Donald Trump Hanoi tippkohtumisel.
Kim Jong-un (vasakul) ja Donald Trump Hanoi tippkohtumisel. Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Sohae polügoonil pole alates augustist midagi märgata olnud, mis viitab sellele, et praegune tegevus on sihilik ja eesmärgipärane, lisasid teadurid. 

Kim nõustus Sohae raketipolügooni sulgema septembris Pyongyangis kohtumisel Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga osana kokkulepitud usaldust loovatest meetmetest. Augustis tehtud satelliidifotode põhjal järeldas mõttekoda, et Põhja-Korea oli juba varem alustanud raketimootori katseplatvormi lammutamist. 

CSISi sõnul on tegevus raketimootori vertikaalse katseplatvormi juures ilmne ja seda on näha ka rakettide stardiplatvormi juures asuva raketitransportimisstruktuuri ümbruses.

Mõttekoja analüüsi järgi on Sohae rajatist varem kasutatud satelliidistartideks, milleks on rakendatud ÜRO sanktsioonidega keelustatud mandritevaheliste ballistiliste rakettide tehnoloogiat. Põhja-Korea lennutas Sohaest satelliite aastatel 2012-2016.

Lõuna-Korea luureteenistus (NIS) ütles sel nädalal briifingus parlamendisaadikutele, et on tuvastanud märke tegevusest Sohae polügoonil. 

Washingtonis asuva projekti 38 North direktor Joel Wit manitses aga ettevaatlikkusele, öeldes, et tõendid ei kinnita ettevalmistusi mandritevaheliste ballistiliste rakettide katsetuseks. 

«Põhja-Korea pole Sohaes kunagi mandritevahelisi ballistilisi rakette katsetanud - see on kosmosesõiduki stardipaik. Ettevalmistused mis tahes katsetuseks hõlmaksid ulatuslikku tegevust, mida fotod ei näita,» sõnas ta. 

Trumpi ja Kimi kõrgete panustega teine kohtumine üheksa kuu jooksul lõppes eelmisel neljapäeval Hanois plaanitust mitu tundi varem kokkuleppeta ja ühisavalduseta, kuid lubadusega kõnelusi jätkata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles