Anu Toots: variläbirääkimised kukuvad läbi (17)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 14.01.2018
Politoloog Anu Toots "Otse Postimehest" stuudios. Saatejuht Vilja Kiisler.


Broadcast from Postimees, Anu Toots, Interviewed by Vilja Kiisler. 
FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA
Tallinn, 14.01.2018 Politoloog Anu Toots "Otse Postimehest" stuudios. Saatejuht Vilja Kiisler. Broadcast from Postimees, Anu Toots, Interviewed by Vilja Kiisler. FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Isamaa algatust pidada läbirääkimisi moodustamiseks Keskerakonna, Isamaa ja sotsiaaldemokraatide koalitsiooni moodustamiseks vaevalt edu kroonib, hindab politoloog Anu Toots: Reformi- ja Keskerakond teevad valitsuse kindlasti ära. (Helir-Valdor Seeder täpsustab: see ERRi kaudu käibele läinud variant ei ole üldse kõne all olnud. Tema valmistab ette hoopis KE-EKRE-Isamaa liitu.)

Toots ei pea Reformierakonna otsust teha võimuliidu loomise ettepanekut Keskerakonnale üllatavaks: pigem oligi see tema hinnangul tõenäolisem variant kui Reformierakonna, Isamaa ja sotsiaaldemokraatide koalitsiooni sünd.

«Igasuguseid variläbirääkimisi võib pidada, aga nende lõppemine tulemusega on vähetõenäoline,» sõnas Toots. «Peaministrikandidaadi nimetab president, ja president ei tule selle nimega välja, ilma et tal oleks teada, missugused erakondade plaanid on.»

Tootsi meelest on samahästi kui võimatu, et kaks suure kogemusega ja tugevat parteid, Reformierakond ja Keskerakond, ei suuda valitsust kokku panna. «Neil on kahepeale 60 häält – seda valitsust mitte heaks kiita parlamendis on peaaegu et võimatu missioon,» tõdes ta.

Võimuliidu iga sõltub Tootsi sõnul paljudest asjaoludest. «Koalitsioonid, kus on kaks võrdset partnerit, võivad sattuda pidevasse võimuvõitlusse ja positsioonisõdadesse – aga see ei pea ilmtingimata nii olema,» rääkis ta. «Võimuliidu iga oleneb laiemast poliitilisest kontekstist; sellest, missugused sündmused ees on – ja ka isiksustest, kes tegutsevad valitsuses ministritena.»

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles