Kurdi üksused tabasid 400 pageda püüdnud ISISe võitlejat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolimata oletustest, et suurem osa peresid peaks olema ISISe viimasest kantsist Baghouzist praeguseks lahkunud, evakueeriti täna veel mitusada inimest.
Hoolimata oletustest, et suurem osa peresid peaks olema ISISe viimasest kantsist Baghouzist praeguseks lahkunud, evakueeriti täna veel mitusada inimest. Foto: Andrea Rosa / AP / Scanpix

Süüria Demokraatlikud Jõud (SDJ) tabasid umbes 400 äärmusrühmituse ISIS džihadisti, kes üritasid põgeneda piiramisrõngas Baghouzi külast.

Kurdide ja araablaste relvaühendus SDJ on võtnud ISISe viimase tugipunkti Baghouzi küla piiramisrõngasse. 

«400 ISISe võitlejat üritas Baghouzist teisipäeva öösel põgeneda,» ütles anonüümsust palunud SDJi ametnik. 

Nende põgenemise organiseeris võrgustik, kes kavatses nad toimetada kaugematesse piirkondadesse, ütles allikas, kuid piirkondi ei täpsustanud. 

Jalgsi liikunud džihadistide seas oli nii süürlasi kui ka teistest rahvustest võitlejaid, lisas allikas. 

Viimastel nädalatel on Baghouzist ja selle lähistelt põgenenud kümneid tuhandeid inimesi. Neist enamik olid ISISe võitlejad ning nende sugulased.

SDJ teatel pages eile Baghouzist 3500 inimest ning tunnistajate sõnul on neile täna lisandunud veel sadu inimesi.

Nii kurdi võitlejad kui abiühendused on väljendanud imestust selle üle, kui palju inimesi endiselt piirkonnas on ning et hoolimata nädalaid kestnud evakueerimistest ei näi inimestevool peatuvat.

Alates detsembrist ISISe viimasest kantsist põgenenud 57 000 inimesest umbes kümme protsenti on teed tagasi tsiviilellu otsivad džihadistid, hindavad SDJi ohvitserid ja Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Läinud reedel taasalustas SDJ pärast pikemat humanitaarpausi pealetungi Baghouzile, eeldades, et külas pole enam palju võitlejate perekondi ning need, kes ka on sinna jäänud, keelduvad alla andmast ning on ise valinud surma saamise.

Nädalavavahetuse suurtükituli küla pihta on aga murdnud nii mõnegi perekonna võitlusvaimu: kurdi vägede kätte on andnud end nii Süüria ja Iraagi džihadiste kui ka Prantsusmaalt, Soomest ja teistest riikidest pärit ISISe liikmeid.

«Seal sees on veel endiselt palju inimesi,» kinnitas eile piirkonnast välja toodud 24-aastane Belgia naine Safia. Tema sõnul on piiramisrõngas ka naise prantslasest abikaasa.

Baghouz asub Iraagi piiri lähistel Deir Ezzori provintsis. Küla on viimane ISISe kontrolli all olev ala, kuid rühmitus suudab jätkuvalt korraldada rünnakuid oma peidikutest Süüria ja Iraagi kõrbetes. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles