Süüria põgenikelaagrist leiti soomlannast ISISe pruut (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine ja laps Baghuzi põgenikelaagris.
Naine ja laps Baghuzi põgenikelaagris. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Eile teatas üks ajakirjanik Twitteris, et kohtus Süürias asuvas põgenikelaagris soomlannat.

Kurdi ajakirjanik Mutlu Civiroglu säutsus, et soomlanna tuli Süüriasse neli aastat tagasi, elas mitmes erinevas terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) kontrolli all olnud linnas ning abiellus kahel korral. Naisel on ka 13-aastane tütar, kes on samuti abielus. Ajakirjaniku sõnul soovib naine tagasi Soome minna, sest sealne elu on lihtsam, aga ka seal soovib ta jätkata elu moslemina.

USA telekanal CNN rääkis oma loos samuti soomlannast, kes elas varasemalt ISISe aladel Süürias, kuid soovib tagasi kodumaale minna. End Sannaks nimetanud naine ütles CNNile, et reisis nelja aasta eest Süüriasse koos oma marokolasest abikaasaga ning võttis seejärel omaks ka islamiusu.

«Alguses oli elu hea, aga siis hävitas selle elu sõda, mitte ISIS» väitis ta CNNile. «Jah, ma tahan Soome tagasi. Ma tõesti tahan. Absoluutselt,» lisas ta lühikeses intervjuus.

Intervjuus ei rääkinud Sanna aga sellest, mis juhtus tema torumehest abikaasaga ega ka seda, kas tal on Süürias veel teisigi pereliikmeid. Samuti ei avanud ta oma võimalikke sidemeid ISISega.

Enda sõnul Helsingist pärit Sanna leiti üles ka Austraalia rahvusringhäälingu ABC poolt. Austraalia kanalile väitis soomlanna, et tuli Süüriasse koos oma perekonnaga ja sai neli last. Samuti lausus ta, et arvestab võimalusega, et tal tuleb Soomes vangi minna.

Suure tõenäosusega on CNNi, ABC ja Civiroglu poolt kirjeldatud soomlanna puhul tegu ühe ja sama isikuga. Civiroglu ütles samas, et nägi üleeile alistunud ja ISISe alalt lahkunute hulgas soomlanna kõrval veel prantslasi, norralast, hollandlast, bosnialast, tšetšeeni, afgaani, türklast ja mitmeid venelasi.  

Viimastel päevadel on tuhanded inimesed põgenenud ISISe viimasest tugipunktist Baghuzis. Piiramisrõngast on välja tulnud nii ISISe võitlejaid kui ka nende naisi ja lapsi.

Kaks nädalat tagasi sõnas Soome siseminister Kai Mykkänen, et Soome ei julgusta ISISega liitunud inimesi koju naasma. Samas on Soome kodakondsusega ISISe võitlejatel õigus koju tagasi tulla. Siseministri sõnul ollakse sellise olukorra tekkimise korral valmis vastu võtma terroriorganisatsioonidega seotud isikuid. 

Järjekord Baghuzi põgenikelaagris.
Järjekord Baghuzi põgenikelaagris. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP / Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles