Marianna Tarassenko: süüdi on saamatud õpetajad (4)

Marianna Tarassenko
, Rus.Postimees.ee keeletoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti keele õpik vene emakeelega inimestele.
Eesti keele õpik vene emakeelega inimestele. Foto: Liis Treimann

Selles, et vene noored eesti keelt ei oska, on süüdi kehvad õpetajad, kirjutab keeletoimetaja Marianna Tarassenko.

«No mis see siis on?» pulbitses kolleeg. «Eesti iseseisvuse taastamisest saab varsti juba kolmkümmend aastat, aga paljud vene koolilõpetajad ei oska ikka eesti keelt. Kuidas nii saab üldse olla?» Tõepoolest, kuidas? Vastus on paraku otse silme ees kõigile näha, aga et see paljudele ei meeldi, kiputakse sellest kangekaelselt mööda vaatama.

Meil kasvab üles juba teine põlvkond, kes on sündinud vabas Eestis, mille riigikeel on teatavasti eesti keel. Igal juhul pole kuigi mugav, kui seda keelt ei oska, isegi piirkondades, kus elavad peaaegu eranditult venekeelsed inimesed. Kuskil jääb kindlasti midagi olulist mõistmata, kõrgharidust omandada ei saa, mitte ainult korralikku, vaid üldse tööd saada on tõsine katsumus – ja isegi kui saad, lendab peale keeleinspektsioon: kontrollime sind nüüd, teeme trahvi ja ettekirjutuse tööandjale.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles