Ukraina poolele üle jooksnud naiskomandör hoiatas Kiievit Venemaa rünnaku eest (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svetlana Drjuk.
Svetlana Drjuk. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kremlimeelsete Ida-Ukraina separatistide tankikomandör ja propagandastaar Svetlana Drjuk jooksis Kiievi poolele üle, et olla koos oma Ukraina spioonist poiss-sõbraga. Drjuk informeeris Kiievit ka Venemaa suurtest rünnakuplaanidest, kirjutab RFE/RL.

Naistest koosnevat tankiüksust juhtinud Drjuk tõi oma süüdistused 3. märtsil avalikkuse ette Ukraina telekanalis 1+1.

Ukrainas reageeriti temast tehtud uudisloole vastandlikult. Osa peab ülejooksmist ja temalt saadavat informatsiooni võiduks. Mõned on mures, et riik on teel täiemahulise sõja poole ning Djuki endised separatistidest kaasvõitlejad usuvad hoopis, et naine tuleks tappa. Skeptilised ukrainlased kahtlevad aga selles, kas Djukil on päriselt ka teavet Venemaa plaanide kohta.

Varjunime Veterok all tuntud 40-aastane naine esines üheksa minutit kestnud teleklipis, kus tunnistas, et on sõjas ukrainlasi tapnud. «Ma ei otsi vabandusi. See oli kindel aeg ja ma tegin, mida mulle öeldi,» lausus ta. Oma ülejooksmist põhjendas ta armastusega ühe Ukraina luureohvitseri vastu.  

Kremlimeelse rühmituse tank Donetskis. 
Kremlimeelse rühmituse tank Donetskis. Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS

Drjuki sõnul liitus ta rühmituse ridadega 2014. aastal. Kiiret karjääri teinud naine sai ohvitseriks Vostoki pataljonis, mida juhtis tuntud väejuht ja kunagine Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) Donetski eriüksuse ülem Oleksandr Hodakovski.

Naisest sai Venemaa meedia suur lemmik ning teda näidati mitmes dokumentaalfilmis. Drjuk sai sedavõrd populaarseks, et temast otsustati vändata ka täispikk märulifilm, mis peaks Venemaa kinoekraanile jõudma 9. mail. Ülejooksmise valguses pole teada, kas film nüüd ilmavalgust näeb.

Hetkel viibib Drjuk koos oma kahe teismelise lapsega Kiievis ning teeb Ukraina luurega koostööd. Koostöö tegemist on kinnitanud ka SBU, kelle sõnul oli ülejooksmine pika operatsiooni viimane faas. Julgeolekuteenistuse sõnul saadi operatsiooni käigus olulist informatsiooni Vene üksuste juhtide ja Donbassis terroristlikku tegevust organiseerivate Vene eriagentide kohta. Drjuk ega SBU ei avaldanud seda, millal naine poolt vahetas.

Drjuk olevat edastanud ka teavet separatistide varustuse ning positsioonide kohta ja rääkinud, kus hoitakse kütuse- ja laskemoonavarusid.

Tankikomandöri sõnul plaanib Venemaa suurt pealetungi, millest võtaks osa 100 000 sõdurit, kes ületaksid Ukraina piiri kõigest nelja tunni jooksul. Tema väidete kohaselt on kõigile piiri ületavatele sõduritele loodud valeidentiteedid, mille järgi oleks justkui tegu Donetski või Luhanski elanikega. Selline samm annab Drjuki sõnul Venemaale taas võimaluse eitada otsest osalust sõjas.

Drjuk ütles, et oleks valmis sellise invasiooni korral uuesti relva haarama ning Ukrainat oma endiste kamraadide vastu kaitsma.

Samuti teatas ta, et on valmis Venemaa sõjakuritegude kohta rahvusvahelises kohtus tunnistusi andma, kuid ei täpsustanud, millistest kuritegudest jutt käib. 

Kremli-meelsete rühmitus Donetski Rahvavabariik (DNR) väitis hiljem kommentaaris, et Drjuk vallandati DNRi relvajõududest juba aasta alguses ning tema viibimine Kiievi poolt kontrollitud territooriumil tuleneb asjaolust, et SBU röövis ta ning avaldab talle nüüd survet.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles