Putini solvamine võib varsti trellide taha viia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexander Ryumin / AP / Scanpix

Venemaa parlament kiitis heaks vastuolulise seaduse, mille kohaselt võib kohus määrata reaalse vanglakaristuse isikutele, kes näitavad üles lugupidamatust riigi, valitsuse või võimude suhtes. President Vladimir Putin kinnitab selle oma allkirjaga ilmselt lähinädalatel.

Kriitikute sõnul meenutab seadus Nõukogude Liidu ajal rakendatud reegleid poliitiliste teisitimõtlejate vaigistamiseks.

Uue seaduse kohaselt võib määrata kuni 100 000 rubla (1343 euro) suuruse trahvi sobimatute veebipostituste eest, milles näidatakse üles lugupidamatust ühiskonna, riigi, riigisümbolite, põhiseaduse või võimude vastu. Korduvate rikkumiste korral võib trahvisumma kahekordistada või isiku koguni 15 päevaks vangi mõista.

Kriitikute sõnul võib karistuse kaasa tuua parlamendi või presidendi üle naermine ja isegi satiiriliste internetimeemide loomine. 

Eelnõu esitas Putini Ühtse Venemaa partei liige Andrei Klišas, keda mõned parlamendisaadikud ka kritiseerisid. Näiteks ütles ultranatsionalistliku Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei poliitik Sergei Ivanov uue seaduse kohta: «Kui me lolli enam lolliks ei kutsu, siis see ei tähenda, et ta enam loll ei oleks.» Klišas väitis, et tegu pole tsensuuriga ja arvas, et võimud väärivad austust.

Parlament kiitis heaks ka teise Klišasi poolt esitatud eelnõu, mis annab võimudele loa blokeerida veebilehed, mis avaldavad «lugupidamatut materjali või libauudiseid». Klišas väitis, et seadust ei hakata kasutama opositsiooni veebilehtede sulgemiseks ega traditsioonilise meedia mõjutamiseks.

Seadused võeti vastu ajal, mil Putini toetusreitingud on langenud 13 aasta madalaimale tasemele ehk 33 protsendini. Selle juures mängis suurt rolli ülimalt ebapopulaarne otsus tõsta pensioniiga viie aasta võrra.

Arvatakse, et Putin on solvangute suhtes ülitundlik. 2000. aastal võimule tõustes oli üheks tema esimeseks sammuks NTV kanalil jooksnud satiirilise telesaate ründamine, kus ühes 2000. aastal eetrisse läinud osas kujutati Putinit kurja ja ropendava pöialpoisina. Mõni kuu hiljem oli NTV telekanal riigi kontrolli all ning presidendi kohta tehtud naljad kadusid kiirelt televisioonist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles