Kanada peaminister eitas kriminaalmenetlusse sekkumist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada peaminister Justin Trudeau.
Kanada peaminister Justin Trudeau. Foto: PATRICK DOYLE / REUTERS / SCANPIX

Kanada peaminister Justin Trudeau lükkas täna tagasi süüdistused poliitilises sekkumises ehitusfirma SNC-Lavalin kriminaalmenetlusse, mille tõttu on tema liberaalide valitsuse toetus järsult langenud.

«Ma ei ole kunagi tõstatanud parteilisi kaalutlusi endise justiitsministri Jody Wilson-Raybouldiga,» ütles Trudeau ajakirjanikele.

Tema valitsust on tabanud üha suuremaid mõõtmeid võttev skandaal, mis on toonud kaasa Wilson-Raybouldi ja eelarveminister Jane Philpotti tagasiastumise.

Nädala algul avaldatud arvamusküsitluse tulemused näitasid, et liberaalide toetus on langenud Trudeau valitsemisajal esmakordselt allapoole opositsiooniliste konservatiivide populaarsusest. Trudeau toetus on langenud 31 protsendile ning kõlavad peaministri tagasiastumise nõuded.

Wilson-Raybould ütles veebruaris parlamendi õiguskomisjonis tunnistusi andes, et Trudeau, üks tema minister ja peaministri nõunikud avaldasid talle ehitus- ja tööstusfirma SNC-Lavalini kriminaalmenetlusse sekkumiseks sobimatut survet ja tegid varjatud ähvardusi, survestades teda paluma prokurörilt kohtuasja lahendamist kohtuvälise kokkuleppega.

SNC-Lavalinile esitati 2015. aastal korruptsioonisüüdistus Liibüa ametnikele altkäemaksu andmise eest aastatel 2001-2011, et tagada endale Põhja-Aafrika riigi endise diktaatori Muammar Gaddafi valitsemisajal lepingud valitsusega.

Wilson-Raybould keeldus menetlusse sekkumast ja kohtuprotsess on jätkunud. Jaanuaris viidi ta justiitsministri kohalt üle veteraniasjade ministriks. Veebruaris lahkus Wilson-Raybould valitsusest.

Trudeau ütles pärast Wilson-Raybouldi tunnistust, et saab alles nüüd aru, kui halvaks olid tema kantselei ja justiitsministri suhted kohtuasja tõttu läinud.

«Ma ei olnud sellest usalduse murenemisest teadlik. Peaministrina oleksin pidanud olema,» sõnas valitsusjuht ja lubas oma käitumist tulevikus parandada.

Trudeau lisas, et nüüdseks endine justiitsminister võinuks oma muredega tema juurde tulla.

Alates 2015. aasta novembrist Kanadat valitsev Trudeau Liberaalne Partei seisab sügisestel valimistel silmitsi tõsise konkurentsiga opositsioonilt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles