RMK maksab ligi 89-miljonisest kasumist poole riigile dividendideks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigimets.
Riigimets. Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) käive kasvas mullu varasema aastaga võrreldes 19,6 protsenti 209,1 miljoni euroni, ärikasum kasvas seejuures 1,8 korda tunamulluselt 48,8 miljonilt eurolt 88,9 miljoni euroni.

Neljapäevasel koosolekul kinnitas RMK nõukogu 2018. aasta auditeeritud majandusaasta aruande ning tegi ettepaneku maksta dividendidena riigieelarvesse 41,6 miljonit eurot ehk pool teenitud kasumist, teatas RMK. 

Dividendimakse riigieelarvesse on seejuures varasema aastaga võrreldes 20,1 miljoni euro võrra suurem. «Head majandustulemused lubavad ka riigil metsast suuremat tulu oodata. Nõukogu poolt heaks kiidetud eelarves kasvab ka metsa tagasi tehtavate investeeringute maht, nii et liiga pole selle otsusega metsale tehtud,» märkis RMK nõukogu esimees Marku Lamp. 

Lõviosa tuludest teenis RMK puidu müügist. 2018. aastal ulatus puidu müügi maht 3,7 miljoni kuupmeetrini, mis on aasta varasemaga võrreldes 100 000 kuupmeetri võrra vähem. Kaubagruppide võrdluses jagunes müüdud puit järgmiselt: palk 49 protsenti, paberipuit 32 protsenti, küttepuit 15 protsenti ja hakkpuit 4 protsenti.

Nõukogu esimehe sõnul müüdi mullu puitu vähem seepärast, et RMK järgis rangelt keskkonnaministri kehtestatud lubatud raielankide kogupindala piirmäär ning samas valis tänu külmale talvele ning kuivale suvele raieks lanke, mis kasvavad märjematel maadel ning milledelt puidu väljatulek on väiksem.

Kõik sõlmitud puidumüügilepingud said Lampi kinnitusel siiski täidetud ning ühelgi puidu ostjal RMK-lt leppetrahve tema sõnul ei olnud põhjust nõuda. 

Kuna puiduturul näitavad hinnad langustrendi, prognoosib RMK 2019. aastaks 203,4 miljoni suurust käivet ning kasumit plaanitakse teenida 51,9 miljonit eurot. 

RMK on Eesti riigile kuuluva metsa ja teiste mitmekesiste looduskoosluste hoidja, kaitsja ja majandaja. RMK kasvatab metsa, hoiab loodusväärtusi, teenib riigile metsa majandades tulu, loob looduses liikumise võimalusi ja jagab loodusharidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles