Paet venelaste ajaloomaterjalidest: keskpärane üllitis

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet nimetab Vene välisministeeriumi koduleheküljele ilmunud ajaloomaterjale Eesti vabatahtlikust astumisest NSV Liidu koosseisu keskpäraseks üllitiseks, mida Eesti peaks ametlikul tasandil ignoreerima.

«Et Venemaa juhtunust omapoolsete moonutustega nii kirjutab, näitab, et viimase kahekümne aastaga pole selle riigi mentaliteet muutunud ja teatud inimesed istuvad seal endiselt kinni nõukogude taagas,» ütles Brüsselis välisministrite kohtumisel viibiv välisminister Paet Postimehele.

«See, et Venemaa ei taha tegelikku ajalugu siiani tunnistada, on ka põhjus, mis mõjutab selle riigi tänaseid suhteid NATO ja Euroopaga. Nii paraku on.»

Paeti väitel ei peaks Eesti taolistele «keskpärastele üllitistele» ametlikult reageerima, sest sellel võib olla soovitule hoopis vastupidine efekt.

«Võib juhtuda, et meie protesti peale hakkavad seda «üllitist» lugema ka isikud, kes muidu seda kunagi ei loeks,» ütles Paet. «Me oleme sadu kordi Eestiga juhtunust rahvusvahelisele üldsusele rääkinud ja see on kõigile hästi teada.»

Venemaa välisministeerium paigutas hiljuti oma veebilehele pika dokumendi Teise maailmasõja eelse ja algusaja sündmuste kirjeldusega, mis väidab, et 1940. aastal tulid Eestis ja teistes Balti riikides valimiste tulemusel võimule «Nõukogude Liidule lojaalsed jõud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles