Põhjalik uuring tõestas taas: autismil ja vaktsineerimisel pole seost (6)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrite puhang kogub Euroopas üha rohkem hoogu ja üks põhjus on selles ka vaktsineerimisvastaste levitatav valeinfo. 
Leetrite puhang kogub Euroopas üha rohkem hoogu ja üks põhjus on selles ka vaktsineerimisvastaste levitatav valeinfo. Foto: Shutterstock

Eestis on tänavu leetritesse haigestunud juba üheksa inimest, kuid igasuguse teadusliku aluseta vaktsiinivastaste propaganda ajab endiselt juuri ja haigus ohustab üha enamaid. 

Terviseameti andmetel on tänavu Eestis kahe kuuga registreeritud juba üheksa leetrite haigusjuhtu «Olukord leetritega on kogu maailmas jätkuvalt murettekitav,» ütles ameti epidemioloogilise valmisoleku nõunik Irina Dontšenko. Nimelt näitavad Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmed, et eelmisel aastal Euroopa regioonis haigestumine leetritesse kolmekordistus ja registreeriti üle 82 000 haigusjuhu. 72 inimest suri. «Haiguse levik jätkub jõuliselt ka tänavu,» lausus Dontšenko.

Kuid leetrite vastu vaktsineerimine ei näita sellest hoolimata kasvutendentsi. Vastupidi, hirmust, nagu tekitaks MMR ehk leetrite-mumpsi-punetiste vaktsiin autismi, jätab üha enam vanemaid nii endid kui oma lapsi vaktsineerimata.

Kuigi vaktsineerimise ja autismi vahelise seose puudumist on tõestanud korduvalt mitmed uuringud, levivad kahtlused ja hirmud rahvasuus endiselt. Just sel põhjusel viisid Taani teadlased läbi ühe kõige põhjalikuma autismi ja leetrivaktsiini seost vaadelnud uuringu, mille tulemused avaldati sel nädalal.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles