USA avaldas valmisolekut konstruktiivseteks kõnelusteks Põhja-Koreaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Kim Jong Un
Donald Trump ja Kim Jong Un Foto: KCNA VIA KNS / AFP

USA väljendas neljapäeval valmisolekut konstruktiivseks dialoogiks Pyongyangiga; ekspertide hinnagul aga näib Põhja-Korea kaugmaarakettide katsepolügoon olevat naasnud tavapärasele töörežiimile.

«Me oleme valmis kaasama Põhja-Korea konstruktiivsetesse läbirääkimistesse,» vastas välisministeeriumi pressiesindaja Robert Palladino ajakirjanike küsimustele Sohae raketipolügooni kohta, mille Kim Jong-un oli soostunud sulgema.

Palladino ei öelnud, kas Washington on olnud Pyongyangiga ühenduses Sohae või möödunud nädalal Vietnamis leppeta lõppenud tuumadesarmeerimiskõneluste teemal.

«Arvestades ehitustegevust ja muud tegevust rajatise teistes osades, paistab Sohae (satelliidistardijaam) olevad naasnud tavapärase töörežiimi juurde,» kirjutas neljapäeval Põhja-Korea tuuma- ja raketitegevusele keskenduv veebileht 38 North. 

Teisipäeval teatas Sohae raketipolügoonil täheldatud tegevusest USA mõttekoda Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS). 

Veebileht ja CSIS on vaadelnud tegevust Sohae polügoonil erasatelliitide fotosid kasutades. Alates augustist sisuliselt seisakus olnud tegevus algas polügoonil veel enne USA presidendi Donald Trumpi ja Kimi eelmise nädala tippkohtumist.

Raketipolügooni uuesti töökorda seadmine on väljakutse tuumakõnelustele USA-ga, mille saatus on pärast 27.-28. veebruari Hanoi tippkohtumist küsimärgi all. 

Põhja-Korea peatas Kimi käsul raketikatsetused 2018. aasta aprillis osana suhete normaliseerimise protsessist USA ja Lõuna-Koreaga. 

6. märtsil tehtud pildid näitavad, et rakettide stardiplatvormile toimetamiseks mõeldud rööbaskonstruktsioon on valmis ja «võib olla kasutatav». Kraanad on kadunud ning edenenud näib olevat ka raketimootori katsetamise tugistruktuuri taastamine.

Ka Lõuna-Korea luureteenistuse (NIS) töötajad ütlesid sel nädalal briifingul seadusandjatele, et on tuvastanud märke tegevusest Sohae polügoonil. 

Kim nõustus Sohae raketipolügooni sulgema septembris Pyongyangis kohtumisel Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga osana kokkulepitud usaldust loovatest meetmetest.

Augustis tehtud satelliidifotode põhjal järeldas CSIS, et Põhja-Korea oli juba varem alustanud raketimootori katseplatvormi lammutamist.

Pyongyang kasutas polügooni aastatel 2012-2016 satelliitide lennutamiseks.

Lääne eksperdid on veendunud, et satelliidistardid näitavad Põhja-Korea tööd mandritevaheliste ballistiliste rakettide (ICBM) kallal, mis ulatuksid tabama Ühendriike.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor Gina Haspel ütles jaanuari lõpus, et Põhja-Korea ei ole tuumadesarmeerimiskõnelustest hoolimata loobunud kaugmaarakettide väljatöötamisest.

Trump ütles kolmapäeval, et oleks «esimees Kimis väga, väga pettunud», kui selguks, et Põhja-Korea Sohae raketipolügoonil käib tõepoolest ehitustegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles