Kohus mõistis Trumpi endise kampaaniajuhi 47 kuuks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort kohtust lahkumas.
USA presidendi Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort kohtust lahkumas. Foto: Reuters / Scanpix

USA kohus mõistis president Donald Trumpi endise kampaaniajuhi Paul Manaforti neljapäeval maksukuritegude ja pangapettuste eest 47 kuuks vangi.

Tegemist on rangeima karistusega, mis eriprokurör Robert Muelleri Venemaa-juurdlusega seoses presidendi liitlasele on määratud, kuid märkimisväärselt leebem oodatust. 

Kuigi Muelleri meeskond kutsus 69-aastast poliitkonsultanti "jultunud ja korduvate rikkumiste" eest karmilt karistama, pidas kohtunik ametlikes karistusjuhistes sätestatud 19-24-aastast vabaduskaotust "ülemääraseks". 

Manaforti ootab aga järgmisel nädalal otsus teiseski kohtuasjas, kus teda ähvardab kuni 10-aastane vanglakaristus ning kohtuniku sümpaatia näib sedakorda olevat prokuröride poolel. 

Süüdistused hõlmavad Manaforti tööd Venemaa toetatud parteide heaks Ukrainas aastail 2004-2014 ega ole seotud 2016. aasta valimistega. Sellele asjaolule rõhus ta ka kohtult leebust paludes. 

Süüdistajate sõnul kasutas Manafort offshore pangakontosid Küprosel, et peita enam kui 55 miljonit Ukraina poliitikutelt saadud dollarit maksuametnike eest. 

Ta on üks kuuest endisest Trumpi kaastöötajast ja tippnõunikust, kes on saanud süüdistuse Muelleri meeskonnalt, kelle juurdlus Moskva võimalikust sekkumisest 2016. aasta valimistesse ja kokkumängust Trumpi kampaaniameeskonnaga on ilmselt lõpusirgel.

Manaforti kõige enam kahjustavaid ütlusi andis kohtus tema endine asetäitja Rick Gates, kes soostus Muelleri juurdlusega koostööd tegema ja samuti kohtu otsust ootab. 

Lisaks Manafortile ja Gatesile ootab Muelleri juurdlusest lähtuvaid süüdistusi või on end juba süüdi tunnistanud neli endist Trumpi kaastöötajat. 

Endine riikliku julgeoleku nõunik Michael Flynn tunnistas end süüdi valetamises Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) kontaktide kohta Vene ametiisikutega.

Trumpi endine isiklik advokaat Michael Cohen asub 6. mail kandma kolmeaastast vanglakaristust pettuse, maksudest kõrvalehoidmise, illegaalse kampaaniarahastuse ja kongressile valetamise eest.

Trumpi kampaania välispoliitikanõunik George Papadopoulos tunnistas end süüdi valetamises FBI-le ning mõisteti kaheks nädalaks vangi. 

Veel üks Trumpi nõunik Roger Stone ootab kohtuprotsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles