Tervishoiureform kukutas Soome valitsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Sauli Niinistö (vasakul) kohtus täna hommikul peaminister Juha Sipiläga.
President Sauli Niinistö (vasakul) kohtus täna hommikul peaminister Juha Sipiläga. Foto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix

Soome president Sauli Niinistö kiitis täna heaks valitsuse tagasiastumispalve, mille peaminister Juha Sipilä esitas pärast seda, kui selgus, et valitsuse sotsiaal- ja tervishoiuteenuste reform (sote) praeguse parlamendikoosseisu ajal ei teostu.

Niinistö palus Sipilä valitsusel jätkata valitsuse kohustuste täitmist kuni 14. aprilli parlamendivalimisteni.

Valitsus astub tagasi pikalt kestnud vaidluste ja erimeelsuste tõttu seoses ebapopulaarse sotsiaal- ja tervishoiuteenuste reformiga, mis oli Sipilä valitsuskoalitsiooni üks kesksetest küsimustest. Sote oli kolmest erakonnast moodustatud koalitsioonile oluline, et riigieelarvet tasakaalus hoida.

Vananeva elanikkonnaga Soome riigieelarvest nõuavad aina suuremat osa kallid tervishoiuteenused. Üle 65-aastaste osakaal peaks 2030. aastaks ulatuma 26 protsendini Soome 5,4 miljonist elanikust. Sotsiaal-ja tervishoiuteenuste reformi on viimase 12 aasta jooksul üritanud läbi viia erinevad valitsused.

Täpsema ülevaate andis Sipilä umbes tund aega pärast otsusest teavitamist aset leidnud pressikonverentsil. Seal teatas peaminister oma avalduses, et reformi valmistati ette pika aja jooksul ja vajadus selle järgi pole kuskile kadunud. 

Juha Sipilä eilsel pressikonverentsil Tallinnas.
Juha Sipilä eilsel pressikonverentsil Tallinnas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees/Scanpix

Sipilä rõhutas, et Soome peab suutma reformi tulevikus läbi viia ning peaministri sõnul on tal kahju töökatest ametnikest, kes on reformi nimel pingutanud.

«Seda (seadust) on Soomes ette valmistatud paarkümmend aastat. See on oluline Soome inimeste võrdsuse tagamiseks, aga ka riigi majandusele,» lausus ta.

«Viimaste päevade pilt Eduskunnas pani mind küsima, kas meil on aega sellega edasi liikuda. Võimalusi pole. See on mulle suur pettumus. Aega muudatuste ega otsuste tegemiseks pole,» sõnas peaminister, viidates sellele, et reformiga lõpule jõudmine pole enne 14. aprillil toimuvaid valimisi võimalik.

«80% valitsuse tööst ja projektidest sai valimis, kuid üks viiendik ei saanud valmis. Olen põhimõtete mees ja võtan vastutuse. See on vastutus asjade eest, mis jäid tegemata,» võttis Sipilä oma otsuse kokku.

«Vastutus on kõigil parlamendi liikmetel: nii selle seaduse ehitajad kui vastased. Nüüd on aeg uusi valikud esitleda. Olen valmis kutsuma parteide esindajad laua äärde, et arutada, kuidas edasi liikuda.» 

YLE teatas, et Sipilä valitsuse sotsiaal- ja tervishoiuteenuste reform jooksis karile ning valitsuse lammutas see, et reformi puudutavad küsimused ei saanud piisavat heakskiitu parlamendi põhiseaduskomisjonis.

Sote rakendamisega sooviti, et piirkondlikud omavalitsused võtaksid sotsiaal- ja tervishoiuteenuste osutamise munitsipaalvõimudelt üle. See oleks tähendanud erasektori rolli suurenemist.

Täna hommikul selgus, et valitsuse sotsiaal- ja tervishoiuteenuste reformikava ei teostu enne 14. aprillil toimuvaid valimisi, sest parlamendi põhiseaduskomisjon lõpetas maakondade ülesandeid määravate eelnõude koostamise. Maakonnaseaduste muutmise pakett on seotud sotsiaal- ja tervishoiuteenuste reformiplaaniga. Kui esimene jääb katki, siis jääb katki ka teine.

Valitsuse teatel oleks sote riigi iga-aastaste kulutuste kasvu sotsiaal- ja tervishoiuteenustele vähendanud ennustatud 2,4 protsendilt 0,9 protsendile. Reformi eesmärk oli kärpida avaliku sektori kulutusi 2029. aastaks 3 miljardi euro võrra.

Sipilä valitsusse kuuluvad peale tema Keskerakonna ka Koonderakond ja Sinine Tulevik, ametisse astuti 2015. aastal.

Sipilä ütles pärast presidendiga kohtumist pressikonverentsil, et poliitikas tuleb võtta vastutus ja seda ta ka tegi, sest valitsuse põhialgatus põrus. Ta ärgitas vastutust võtma ka kõiki parlamendisaadikuil, nii reformi toetajaid kui ka vastaseid.

Sipilä sõnul tuleb reform ellu viia, sest sellest sõltuvad Soome majandus ning ühiskondlik võrdsus. Ta rõhutas, et tema Keskerakond ei kavatse oma maakondade mudelist loobuda. Ta märkis, et on samas valmis kutsuma kõikide erakondade esindajad ümarlaua äärde arutama, kuidas nad saaksid nüüd edasi liikuda.

Järgmised Soome parlamendivalimised toimuvad pisut enam kui kuu pärast, 14. aprillil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles