Õhuvägi sai kätte esimese kahest USA kingitud transpordilennukist (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide kingitud transpordilennuk M-28.
Ameerika Ühendriikide kingitud transpordilennuk M-28. Foto: Õhuvägi

Õhuvägi sai kätte esimese kahest Ameerika Ühendriikide kingitud transpordilennukist M-28, teine lennuk jõuab Eestisse selle aasta jooksul.

Õhuvägi sai Ameerika Ühendriikide valitsuselt kingituseks kaks kerget mitmeotstarbelist transpordilennukit M-28, esimene lennuk jõudis Eestisse jaanuaris, edastas õhuväe teavitusohvitser BNS-ile.

Lennuk M-28 on toodetud Poolas ja see on Nõukogude Liidu lennuki An-28 analoog. USA õhujõududes on lennuki nimetus C-145A ja seda kasutatakse peamiselt erioperatsioonide toetamiseks. Lennuk on kasutusel nii Poola õhuväes kui ka mereväes, kus seda kasutatakse muuhulgas merepatrulliks. Samuti rendib Saksa Bundeswehr kahte lennukit langevarjurite koolitamiseks.

Teine lennuk saabub Eestisse selle aasta jooksul.

Ameerika Ühendriikide kingitud transpordilennuk M-28 Ämari lennuväljal.
Ameerika Ühendriikide kingitud transpordilennuk M-28 Ämari lennuväljal. Foto: Õhuvägi

2014. aasta lõpus teatas kaitsevägi, et Eesti õhuvägi võtab 2015. aastal kasutusse kaks USA-lt saadavat sõjaväe kerget transportlennukit Sherpa C-23B+. Kaks aastat hiljem otsustas õhuvägi Sherpadest siiski loobuda. Analüüsist selgus, et kuigi Sherpade ostuhind oleks olnud sümboolne, oleks lennukite ülalpidamine kujunenud liiga kalliks.

Ka vajab M-28 õhkutõusmiseks lühemat rada kui Sherpa, seega on lennuk võimeline maanduma ka Eesti väikestel ja pehme kattega lennuväljadel. Erinevalt 25 aasta eest tootmisest maha võetud Sherpast on M-28 tänaseni tootmises, mis tähendab, et nende varuosad on saadaval ning lennukite hooldus ja ülalpidamine seega odavam.

Eesti õhuvägi kasutab kergeid transpordilennukeid taktikaliste õhutulejuhtide ja sihitajate treeninguks, vaatluslendudeks, meditsiinilise evakuatsiooni lendudeks, õhudessandi kohaletoimetamiseks ning mitmesugusteks muudeks kaitseväele vajalikeks transpordilendudeks nii Eestis kui ka väljaspool.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles