Pudelimassaaž aitab seljavalu leevendada

Epp Veski
, arst ja psühhoterapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljavalu leevendamisel pudelimassaažiga peaks alustama tavalise pooleliitrise veepudeliga ja vastavalt enesetundele vaheta see järk-järgult suurema läbimõõduga pudeli vastu.
Seljavalu leevendamisel pudelimassaažiga peaks alustama tavalise pooleliitrise veepudeliga ja vastavalt enesetundele vaheta see järk-järgult suurema läbimõõduga pudeli vastu. Foto: Z Jan / PantherMedia / Z Jan

Kord nägin teleris üht kuulsat Vene tõstjat rääkimas, kuidas ta soojaveepudeli abil oma valutava selja korda sai. Olen seda harjutust ise teinud, teistele soovitanud ja enamik on abi saanud.

Võta plastpudel. Alustada võib tavalise pooleliitrise veepudeliga ja vastavalt enesetundele vaheta see järk-järgult suurema läbimõõduga pudeli vastu. Lase pudelisse kraanist kuuma vett, heida põrandale vaiba või teki peale selili, nii et seljaalune oleks soe.

Pane sooja veega täidetud pudel ristluu alla ristipidi ja lama sellel veidi aega. Kui on valus, siis hinga mitu korda sügavalt välja, kujuta ette, et just valusa koha kaudu. Kui vaja, siis oiga ja püüa hoida keha võimalikult lõõgastunult seni, kuni tunned, et pinge on vähenenud. Siis nihuta pudelit ca 2 cm kaupa ülespoole ja korda eelnevat, kuni jõuad kaelani. Hea on korrata vastupidi, nihuta pudelit ülalt alla ristluuni tagasi, ikka umbes kahe sentimeetri kaupa. Kokku võib see võtta umbes tunni.

Põhiline – lõõgasta lihased, vaju pudelile, vabasta valu, ära hoia keha pinges, mida nii tahaks teha, et valu vältida.

Põhiline – lõõgasta lihased, vaju pudelile, vabasta valu, ära hoia keha pinges, mida nii tahaks teha, et valu vältida.

Milles on toime? Soe vesi lõõgastab lihaseid, väheneb lülidevaheline pinge, need eemalduvad veidi üksteisest, väheneb surve diskile ja närvijuurtele ning nii ka valu. Pudeli kumerus suurendab lülisamba paindlikkust ja liikuvust.

See harjutus sobib lihasepingete, kroonilise radikuliidi ja paljude muudegi seljahädade puhul.

Pudelil peatutama rullides võib juhtuda, et keha oma tarkusega tõmbub valusas kohas pingesse ja veereb sellest üle. Nii jääb ära lõõgastav ja venitav mõju.

Aga pane nüüd tähele! Lülisamba trauma ja raske deformatsiooni korral ning seljaoperatsiooni eel ja järel küsi arstilt või manuaalterapeudilt, kas seda harjutust tohib teha.

Miks on sõrmeharjutused tähtsad?

Väikeste lihaste ja liigeste liigutamine mõjub soodsalt ajutegevusele. Selleks sobib näputöö: kudumine, makramee, nikerdamine, pulkadega söömine või ükskõik milline teine tegevus, mille käigus sõrmed liiguvad.

Aga selle puhuks on ka spetsiaalsed harjutused. Näiteks:

*puista tops tikke lauale ja korja tikud erinevate sõrmedega ükshaaval kokku. Esmalt ühe siis teise käega.

*Võta vasaku käega paremast kõrvast, siis parema käega vasakust. Korda, tõsta täpsust ja tempot.

*Aja sõrmed rusikasse ja siruta välja.

*Pane sõrmed risti, üks pöial on eespool, vaheta poolt, nii et teine oleks eespool. Korda harjutust!

*Pane peopesad ja sõrmed kokku ja liiguta paarikaupa sõrmi laiali-kokku. Alusta pöialdest ja nii viienda sõrmeni ning siis tagasi. Korda.

*Aseta käed sõrmseongusse, tõsta ühekaupa kõiki sõrmi.

*Võta pihku kaks kreeka pähklit ja püüa peos veeretades nende asukohta muuta. Korda sama harjutust teise käega, siis mõlemaga korraga.

*Kirjuta midagi paberile vasaku käega. Vasakukäelised tehku seda parema käega.

*Kirjuta peegelkirjas, ka teise käega.

*Pane parema ja vasaku käe sõrmeotsad kokku, tee pöialdega teineteise ümber ringe ja siis teistpidi. Korda sama kõikide sõrmedega.

*Pane kokku parema käe pöial ja vasaku käe teise sõrme ots. Siis vaheta, nii et kokku saavad vasaku pöidla ja parema teise sõrme ots. Korda seda mõne minuti jooksul, ajaga võid tõsta tempot. Kui see on selge, siis võta ette järgmine sõrm. Alusta samamoodi, aga teisel ringil vii pöial kokku kolmanda, siis neljanda ja siis viienda sõrme otsaga ja siis tagasi neljanda, kolmanda ja teisega. See harjutus on väga kasulik nii sõrmeliigestele kui ka ajule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles