Uued Vene tankid üllatavad «lisavarustusega» (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
T-14 Armata.
T-14 Armata. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Venemaa uusim lahingutank sai täienduse, mis annab selle meeskonnaliikmetele võimaluse oma ihuhädasid sõjamasina sees lahendada.

Uuele T-14 Armata tankile on sisse ehitatud tualettruum, mis tähendab, et meeskonnaliikmed ei pea ohtlikes piirkondades enda kergendamiseks tankist välja ronima, vaid saavad asjad ära ajada sõjamasina sees. See omakorda tähendab, et meeskonnal on võimalik täita pikki lahingülesandeid ilma tankist väljumata.

Üks tanki disainimise eest vastutavaid isikuid ütles Venemaa riiklikule uudisteagentuurile TASS: «Vesi ja toidupakid on tankis olemas, aga teised mugavused puuduvad. Armata tankidega suutsime selle probleemi lahendada.»

T-14 Armata.
T-14 Armata. Foto: Valery Sharifulin / Valery Sharifulin/TASS

Tualett on ehitatud näiteks ka Suurbritannia Challenger 2 tankidesse, kuid paljudel tänapäevastel sõjamasinatel sellist mugavust pole. Näiteks USA M1 Abrams tankide meeskonnad peavad lahinguväljal ihuhädade leevendamiseks improviseerima.

Tualetid on aga Armata tankide juures kõigest lisavarustuseks. Tegu on uue põlvkonna masinatega, mis on varustatud 125 mm kahuri ning kaugjuhitavate 12,7 mm ja 7,62 mm kaliibriga kuulipildujatega. Samuti on tanki torn mehitamata. Vastase tule all on võimalik aktiveerida aktiivkaitsesüsteem, mis suudab hävitada tanki suunas tulistatud rakette.

T-14 toodi esmakordselt rahva ette 2015. aasta võidupüha paraadil Moskvas, kus seda tabas piinlik äpardus. Hävitamatuks sõjamasinaks ristitud T-14 jäi seisma ning selle taaskäivitamiseks läks aega 15 minutit. 

Esimesed T-14 Armatad alustavad eeldatavasti teenistust järgmisel aastal.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles