Kuidas drooniga meisterlikke õhukaadreid filmida?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon
Droon Foto: Digitark

Lummavad rabamaastikud, muljetavaldavad peegeldused pilvelõhkujatelt, selfi-plaanist kõrgele taevasse – seda kõike suudab droon. Nõuandeid, mis aitavad droonist viimast võtta ja maanduda kaadritega, mille üle uhkust tunda, kirjutab Hardi Keerutaja tehnoloogiablogis Digitark.

Filmimulje

Esimene asi, mida menüüs üle vaadata, on kaadritihedus. 30 kaadrit sekundis (fps) meenutab pigem telesaadet. 24 fpsi on filmimaailma standard – seega vali pigem 24 ning filmitud materjal näebki rohkem filmilikum välja. Reeglina tasub salvestada 4K kvaliteedis, mis püüab kinni ka kõige väiksemad detailid ja annab montaažilaual võimaluse sisse suumida ilma kvaliteedis kaotamata. Action-kaadrite jaoks, kus on kiired liikumised, vali 1080p ja 60 või isegi 120 fpsi. Suur kaadrite hulk sekundis võimaldab materjali hiljem sujuvalt aeglustada.

Oota õiget valgust

Ilmselt oled tähele pannud, et sa näed fotodel hea välja pehmes valguses, kuid meenutad kunksmoori, kui valgus langeb teravate varjudena. Sama põhimõte kehtib ka droonivideote puhul. Filmimine golden hour’i (vahetult enne päikeseloojangut) ajal või koidu ajal esimese valgusega annab dramaatilise kontrasti, varjud, mis aitavad välja tuua detaile. Ühtlasi on “maagilise tunni” jooksul värvid enamasti soojad ja eeterlikud, luues erilise tunde.

Jälgi tiivikuid

Keset imeilusat võtet pöörab droonikaamera pisut liiga palju üles ning tiirlevad terad ilmuvad kaadrisse, rikkudes kogu maagia. Siin üks trikk, kuidas seda õnnetust vältida: lennuta droon täpselt sellesse kohta, kus sa soovid, et video lõppeks. Seejärel lenda tagasi ning hiljem monteerides pane video tagurpidi liikuma. Jälgi, et kui kaadris on liikuvaid inimesi, autosid või linde, siis see nipp ei tööta, sest nende tagurpidi liikumine pole loomulik.

Kasuta filtrit

Et liikumised jääksid võimalikult loomulikud, seadista säriaeg (shutter speed) kaadrisagedusest kaks korda kõrgemaks – kui filmid 24 fps, siis säriaeg peaks olema 1/50 sekundis. Kui seejuures tuleb filmitavasse liiga palju valgust, kinnita kaamera külge neutraalne filter. Filtrid on odavad ja aitavad valgust reguleerides filmida ka aeglasema säriga.

Lase robotil lennata

Enamik uusi droone tuleb eelprogrammeeritud intelligentsete lennurežiimidega. Nende seas “Dronie”, mis paneb lennumasina taganema, hoides kaamerasuunda sinul, ning orbiidirežiim, kus droon tiirutab ümber paigalseisva objekti, millel hoiab kaamerat, kirjutab Wired. Osa droone suudab jälitada ka kiiresti liikuvaid objekte, näiteks jalgratturit.

Leia originaalne perspektiiv

Ebatavaline vaatenurk on see, mis eristab droonivideo sadadest teistest telefoniga filmitud videotest. Leia võimalus lennata näiteks läbi ukseava ning seejärel tõusta kõrgele taevasse ühe sujuva kaadri jooksul – võid kindel olla, et vaatajate suud vajuvad lahti. Lihtsalt pea meeles mitte lennata rahvarohketes kohtades või alal, kus droonid on keelatud. Juhendi droonide lennutamiseks leiad Lennuameti kodulehelt.

Teisigi põnevaid tehnoloogiauudiseid loe juba lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles