Venezuelas jätkub ulatuslik elektrikatkestus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caracase tänavatel voolukatkestuse ajal.
Caracase tänavatel voolukatkestuse ajal. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Venezuela elektrikatkestus on kestnud kauem kui 24 tundi ja võimud süüdistavad selles välisriikide sabotaaži. 

«Keegi ei saa olla nii naiivne ja arvata, et tegemist oli halva õnne või juhusega,» ütles Venezuela kaitseminister Vladimir Padrino López. «See on agressioon, mille eesmärk on destabiliseerida Venezuela elanikke ja riiki.»

Üle 24 tunni kestnud elektrikatkestuse näol on tegemist juba praegu läbi aegade kõige ulatuslikuma voolukatkestusega riigis. Kohaliku ajakirjanduse andmeil on elektrita suurem osa riigist. 

Mitmetes haiglates valitseb tunnistajate sõnul kaos ja arstid üritavad raskelt haigeid toimetada hoonetesse, kus on parem voolu tagavarasüsteem.

Naine nimega Marielsi Araysuri suri voolukatkestuse tõttu Caracase ülikoolihaiglas.

«Arstid üritasid elektriga töötavaid pumbasüsteeme käsitsi käigus hoida ja tegid kõik, mis võimalik. Kuid ilma elektrita ei saa midagi parata,» ütles surnud naise onu Jose Lugo.

Venezuela valitsus andis eile ulatusliku elektrikatkestuse tõttu kooliõpilastele ja ametiasutuste töötajatele korralduse koju jääda.

Suurem osa Venezuelast mattus neljapäeva õhtul pärast massiivset elektrikatkestust pimedusse ning elektrivarustust polnud suudetud eile hommikuks taastada.

Riigi pealinnas Caracases elav mees näitab pimedas korteris valgust mobiiltelefoni abil.
Riigi pealinnas Caracases elav mees näitab pimedas korteris valgust mobiiltelefoni abil. Foto: IVAN ALVARADO / REUTERS / Scanpix

President Nicolás Maduro nimetas juhtunut USA ja paremäärmuslaste sabotaažiks ja ütles, et töö ja koolitundide ärajätmise otsusega püütakse lihtsustada elektrivarustuse taastamist.

Venezuela asepresident Delcy Rodriguezi sõnul on riik lisaks sattunud paremäärmuslastest opositsiooni sabotaaži ohvriks. Rodriguezi kinnitusel on tegemist opositsiooni väärastunud vandenõuga, millega tahetakse Maduro kukutada ja oma osa on siin ka Ühendriikidel ning eriti senaator Marco Rubiol.

Rubio on viimasel ajal teravalt sõna võtnud Venezuela opositsiooni toetuseks.

«Nad saboteerisid peageneraatorit. See on osa elektrisõjast riigi vastu,» kirjutas Twitteris riiklik elektriettevõte CORPOELEC. «Me ei luba seda ja töötame teenuse taastamise nimel,» lubas firma.

Riigi idaosas Bolívari osariigis asuv Guri hüdroelektrijaam on Brasiilia ja Paraguay piiril asuva Itaipu kõrval üks tähtsamaid omasuguseid Ladina-Ameerikas.

Venezuela pealinna Caracase ehk maailma ühe ohtlikuma linna tänavad pimeduse saabudes tavaliselt tühjenevad. Neljapäeval oli liiklejaid tuhandeid, sest muidu metrood kasutavad inimesed pidid jalgsi koju minema ning teedel valitses segadus, sest ükski valgusfoor ei töötanud.

Elektrikatkestused on majanduskriisis vaevlevas Venezuelas tavalised. Ekspertide sõnul ei investeeri valitsus taristusse, režiim aga süüdistab sabotööre, kuid jätab nad alati konkreetselt nimetamata.

Möödunud aastal andis Maduro relvajõududele korralduse tagada hüdrogeneraatorite kaitse, kuid elektrikatkestused jätkuvad sellest hoolimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles