Türgi politsei kasutas naiste meeleavalduse vastu pisargaasi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politsei astus vastu naistepäeva meeleavalduseks Istanbuli tänavatele kogunenud naistele.
Türgi politsei astus vastu naistepäeva meeleavalduseks Istanbuli tänavatele kogunenud naistele. Foto: Arnaud Andrieu/SIPA / Arnaud Andrieu/SIPA/Scanpix

Türgi politsei kasutas eile Istanbulis pisargaasi tuhandete naiste vastu, kes püüdsid tulla linna ühele peamisele kaubandustänavale võimude keelust hoolimata naistepäeva puhul meelt avaldama.

Politsei tõrjus naised Istiklali avenüü sissepääsu juurest tagasi, edastas uudisteagentuuri AFP korrespondent.

Märulipolitsei varustuses korrakaitsjad kasutasid pisargaasi ja ähvardasid naiste kallale ässitada koeri, mille järel põgenes osa meelavaldajaid kõrvaltänavatele. Juba enne meeleavaldust oli suletud tee keskväljakule.

«Me ei vaiki, me ei karda, me ei kuuletu!» karjusid naised. Rahva seas oli näha plakateid kirjadega: «Feministide ülestõus meestepoolse vägivalla ja vaesuse vastu» ja «Ma sündisin vabana ja ma elan vabana». 

Protestijad süüdistavad president Recep Tayyip Erdogani valitsust, et see ei tee piisavalt naistevastase vägivalla vastu.

Aasta tagasi möödus samalaadne meeleavaldus rahumeelselt, aga võimud avaldasid vaid paar päeva enne eilseks planeeritud meeleavaldust keelu protestida linna peatänaval.

«Siin on kibe tõde: see on süsteem, see on riik, mis meid kardab. Ma mõistan selle hukka,» ütles eile meeleavaldusele tulnud naine nimega Ulker.

Politseinikud ja meeleavaldajad eile Istanbulis.
Politseinikud ja meeleavaldajad eile Istanbulis. Foto: KEMAL ASLAN / REUTERS / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles