Rahvusvahelist naistepäeva tähistati kogu maailmas, aga sugugi mitte ühtemoodi. Näha oli nii lillesülemeid ja pidutsemist, aga ka võrdsete õiguste nõudmiseks korraldatud meeleavaldusi ja nende mahasurumist.

Hispaanias kogunes erinevates linnades tänavatele kokku ligikaudu kuus miljonit inimest, kes kaks tundi väldanud marsi käigus nõudsid naistele õiglast palka. Madridis kandsid protestijad plakateid kirjadega «Vabadus, võrdsus, sõprus» ja «See, kuidas ma riides käin, ei peaks muutma seda, kuidas mind austatakse». 

Naistepäeval Madridi tänavatele kogunenud naised nõudsid meestega võrdset palka.
Naistepäeval Madridi tänavatele kogunenud naised nõudsid meestega võrdset palka. Foto: Jack Abuin / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Portugalis olid eilsed meelevaldused keskendunud koduvägivallast rääkimisele. Riigi valitsushoonetel langetati juba üleeile lipud poolde masti, et leinata koduvägivallas elu kaotanud naisi. 

Naistepäeva meeleavaldus Portugali pealinnas Lissabonis.
Naistepäeva meeleavaldus Portugali pealinnas Lissabonis. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Scanpix

Põhja-Koreas on naistepäev üleriigiline püha ja selle raames kogunevad mehed lillepoodidesse soetama õisi oma naistele, emadele ja kallimatele. 

«Meie riigis on naised vastutavad ühe revolutsiooni ratta eest,» on öelnud Põhja-Korea igaveseks presidendiks nimetatud Kim Il Sung. 

Lillepood Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis. 
Lillepood Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis. Foto: Dita Alangkara / AP / Scanpix

India pealinnas New Delhis ja Indoneesia pealinnas Jakartas koguneti tänavatele marsiks, mille käigus nõuti lõppu koduvägivallale, seksuaalrünnakutele ja diskrimineerimisele töökohal.

Naistepäevamarss Indoneesia pealinnas Jakartas.
Naistepäevamarss Indoneesia pealinnas Jakartas. Foto: Aditya Irawan / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Istanbulis tulid naised hoolimata võimude väljastatud keelust siiski tänavatele, ent neid ootas ees politsei, kes kasutas naiste takistamiseks pisargaasi ja ähvardas neile ässitada kallale koeri. 

Istanbuli peatänavale suundunud naisi takistas politsei, kes kasutas meeleavaldajate vastu pisargaasi. 
Istanbuli peatänavale suundunud naisi takistas politsei, kes kasutas meeleavaldajate vastu pisargaasi. Foto: YASIN AKGUL / AFP / Scanpix

Mitmes Aafrika riigis korraldati naistepäeva puhul aga hoopis konverentse ja õpitubasid. Nii toimus Rwandas konverents pereplaneerimise teemal, Tansaanias aga õpituba, mis oli suunatud meestele ja mille raames räägiti lapsabieludest.

Filipiinidel avaldasid naised meelt president Rodrigo Duterte väidetava naistevihkamise, inimõiguste rikkumise ja valitsuse uimastisõja vastu. President Duterte on teinud korduvalt nalja vägistamise üle ja eelmisel aastal tunnistas ta, et puudutas teismeliseni siivutul viisil teenijannat, kes tema pere heaks töötas. 

Aktivistide sõnul on Duterte vägistamisteemalised naljad muutnud ühiskonna arvamust seksuaalrünnakutest ja statistika kohaselt on vägistamiste arv alates Duterte ametisse astumisest riigis kasvanud 153 protsendi võrra.

Naistepäevamarsil toodi tänavaele president Rodrigo Duterte kuju.
Naistepäevamarsil toodi tänavaele president Rodrigo Duterte kuju. Foto: TED ALJIBE / AFP / Scanpix

Venemaa tähistatakse naistepäeva riigipühana, mis on naistepäev lillede, šokolaadi ja teiste kingitustega.

Lisaks leidis üle riigi aset sündmusi, mille raames koguti raha koduvägivallaohvrite toetamiseks. Nii korraldati kontserte, näitusi, loenguid ja luuleõhtuid.

Lillemüüjate äri hakkas Moskvas õitsema juba päev enne naistepäeva.
Lillemüüjate äri hakkas Moskvas õitsema juba päev enne naistepäeva. Foto: MLADEN ANTONOV / AFP / Scanpix
Kommentaarid
Copy