Taanis saadetakse 14 tapmisvideo jagajat kohtu ette (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24-aastane taanlanna Louisa Vestager Jespersen (vasakul) ja 28-aastane norralanna Maren Ueland tapeti mullu detsembris Marokos.
24-aastane taanlanna Louisa Vestager Jespersen (vasakul) ja 28-aastane norralanna Maren Ueland tapeti mullu detsembris Marokos. Foto: FADEL SENNA / AFP / Scanpix

Kaks neist on vaevalt teismelised. Vanim on pensioniealine. Ent nad kõik kuuluvad 14 inimese hulka, kellele esitati Taanis ametlik süüdistus tapmisvideo levitamise eest.

Süüdistused esitati pärast seda, kui politseile tehti kokku 118 avaldust seoses tapmisvideo levitamisega ühismeedias. Jagatud videos oli näha kas 24-aastase taanlanna Louisa Vestager Jesperseni või 28-aastase norralanna Maren Uelandi tapmist mullu detsembris Marokos. Võimud pole suutnud selgitada, kumma naise mõrva videos kujutati.

«Neid 14 inimest süüdistatakse karistusseadustiku rikkumises seoses video jagamisega ühismeedias - tavaliselt kas Facebooki sõnumirakenduses või mõne teise platvormi kaudu,» ütles Ida-Jüütimaa politseiülem Michael Kjeldgaard avalduses.

Mullu detsembris matkasid Jespersen ja Ueland Marokos Atlase mägedes, nad surid, kui neid ründas grupp mehi, kes enda sõnul on seotud äärmusrühmitusega Islamiriik.

Peagi pärast koletut sündmust hakkas levima video ühe naise tapmisest, mis ühel hetkel saadeti isegi ohvrite perekonnaliikmetele. Videos oli näha, kuidas üks ohvritest karjus, kui ründaja tema kõri läbi lõikas.

Ametivõimud kutsusid inimesi üles videoklippi mitte jagama, aga hoolimata üleskutsetest levis video siiski kiiresti. 

Video jagamise eest on esitatud süüdistus 12 inimesele, kes võimude sõnul rikkusid ohvrite ja nende perekondade privaatsust. Süüdimõistmise korral võib neid oodata rahatrahv või kuni kolm aasta pikkune vanglakaristus.

Veel kaht inimest süüdistatakse selles, et nad kiitsid videot jagades selgesõnaliselt terroristliku kuriteo heaks. Süüdimõistmise korral ootab neid rahatrahv või kuni kaks aastat vangistuses.

Süüaluste seas on kaks 13-aastast poissi ja Taani blogija Jaleh Tavakoli. Viimane avaldas ühismeedia postituses kahetsust video jagamise pärast ja kinnitas, et ei tahtnud ohvritele liiga teha. Siiski leidis ta, et video jagamise keelamisega püütakse varjata sündmuse detaile.

Politsei sõnul pole välistatud, et video jagamise eest ootab karistus veelgi enamaid inimesi.

Jespersen ja Ueland plaanisid kuu aega Marokos puhata ja matkata. 16. detsembril jäid naised ööbima Atlase mägedes asuva Imlili küla lähedale, järgmisel hommikul leiti ühe naise surnukeha telgist ja teine telgi kõrvalt. Võimude teatel oli mõlemal oli pea maha lõigatud.

Mõrvaga seoses vahistati Marokos üle kümne inimese.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles